Ekipa Zemun Master osvojila je FIBA 3h3 Finale Svetske turneje 2017. pobedivši ekipu Novi Sad Al Vahda u neverovatnom finalu u kineskoj prestonici Pekingu.

Pri izjednačenom rezultatu (17:17) i na samom isteku vremena za napad od 12 sekundi, Bogdan Dragović je uspeo da ubaci šut sa gotovo sredine terena (iz takozvanog prostora 3h3 logoa), van ravnoteže, koji je oduševio i digao na noge publiku Vukesong Haj-Ap šoping centra.

Ekipa Novog Sada, koja je broj jedan na FIBA 3h3 listi, nije stigla da eventualno uputi šut ka košu pre isteka vremena i izgubila je rezltatom 19:17, čime je prekinula neverovatan niz od čak 11 pobeda u finalima na FIBA 3h3 Svetskoj turneji.

Bogdan Dragović je proglašen i za najkorisnijeg igrača turnira, a u finalnoj utakmici postigao je sedam poena, najviše u ekipi Zemuna, dok je Lazar Rašić dodao šest poena, uz Marka Dugošiju i Nikolu Vukovića koji su postigli po tri poena.

Zemun Master do sada nikada nije osvojio titulu na FIBA 3h3 Masters turniru pre ovog Finalnog Mastersa. Doduše, dva puta su poraženi u finalima Mastersa i to u Čengduu i Meksiko Sitiju. Novi Sad je ove sezone osvojio tri Mastersa (od ukupno sedam odigranih) i nadali su se svojoj trećoj tituli u Finalima Masters serije, s obzirom na to da su na putu do ovog finala direktno eliminisali najveće rivale – ekipe Limana (u četvrtfinalu) i Pirana (u polufinalu).

Ovo je bilo šesto izdanje FIBA 3h3 Svetske turneje, u kojoj je održano sedam Masters turnira (počevši 15. jula i Mastersa u kanadskom Saskatunu, sa „stanicama“ u Ucunomiji (Japan), Pragu, Lozani, Debrecinu, kineskom Čengduu, i Meksiko Sitiju). Na ovoj Finalnoj smotri učešće su uzeli svi pobednici navedenih Mastersa uz preostale najbolje 3h3 ekipe na planeti – ukupno 12 ekipa koje su se takmičile u kineskoj prestonici. Podsećamo da je čak četiri ekipe došlo iz Srbije na ovaj najveći turnir 3h3 košarke u ekipnoj konkurenciji. Pored finalista Zemuna i Novog Sada, učesnici iz Srbije bile su ekipe Limana (šesti u konačnom plasmanu) i Beograda (deseto mesto).

Prvih šest ekipa po plasmanu osvojile su i novčane nagrade, pa je Zemun Master pobedom na turniru osvojio 40.000 dolara. Ukupan nagradni fond Finalnog turnira je bio 100.000 dolara, dok je ukupan nagradni fond za sve Masters serije – profesionalne turneje ove sezone bio udvostručen u odnosu na prethodne godine i iznosio je 600.000 dolara.