Sreda 12. decembar 2018. je veliki dan za Košarkaški savez Srbije i srpsku igru pod obručima. Tri izuzetna događaja su pred nama, svaki značajan na svoj način.

Prvi je na na Malom Kalemegdanu (između košarkaških terena Crvene zvezde i Partizana) u 11.00 časova, gde će biti svečano otkriven Spomenik utemeljivačima srpske i jugoslovenske škole košarke. Spomenik je podignut u slavu naše reprezentacije koja se kvalifikovala na Prvo svetsko prvenstvo u Buenos Ajresu 1950, ali i u znak srpsko-francuskog prijateljstva u košarci. Spomenik će svečano otkriti predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Francuske Žan-Pjer Siuta,  Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, čelici grada Beograda i najviši zvaničnici FIBA Evrope. Dva sata kasnije, u Skupštini grada Beograda, u 13.00 časova će biti održan žreb za Evropsko prvenstvo seniorki, koje se od 27. juna do 7. jula 2019. odigrava u Srbiji i Letoniji, dok je završna faza u Beogradu. Srbija se nalazi u trećem šeširu sutrašnjeg žreba sa reprezentacijama Ukrajine, Mađarske i Crne Gore i sa ovim ekipama ne može da se nađe u istoj grupi. Ovom događaju će takođe prisustvovati zvaničnici KSS i FIBA, kao i brojne inostrane delegacije.

Kao kruna dana, u 18.00 časova u Narodnom pozorištu u Beogradu biće održana Svečana akademija Košarkaškog saveza Srbije povodom 70 godina od osnivanja Košarkaškog saveza i 95 godina košarke u Srbiji. Ovom događaju, pored čelnika KSS i FIBA Evropa, prisustvovaće i brojni legendarni košarkaši i košarkašice koji su pronosili slavu naše košarke širom planete. Košarkaški savez Srbije ovom prilikom će legendama naše košarke dodeliti najviša priznanja.

Žreb za žensko Evropsko prvenstvo i Svečanu akademiju direktno će prenositi RTS.