Muška seniorska 3h3 reprezentacija Srbije novi je šampion Evrope, i prva je reprezentacija u istoriji koja je u istoj takmičarskoj sezoni objedinila titule prvaka Sveta i Evrope!

Nacionalni tim u sastavu Dušan Domović-Bulut, Marko Savić, Dejan Majstorović i Marko Ždero uspeo je da osvoji i trofej koji im je jedini nedostajao u bogatoj vitrini – evropsku krunu. Na tom putu su ih pratili selektor muških 3h3 reprezentacija Srbije Goran Vojkić, trener 3h3 reprezentacija Danilo Lukić, a ovoga puta na samom prvenstvu uz ekipu je bio i potpredsednik za mušku košarku KSS Igor Rakočević.

Poslednji dan takmičenja je našoj selekciji je na startu doneo četvrtfinalni meč protiv izuzetno tvrde reprezentacije Mađarske (za koju nastupa Tomislav Ivošev – saigrač naših reprezentativaca u ekipi Novi Sad na FIBA Svetskom turu) u kome smo slavili rezultatom 19:10. Sledeći protivnik Srbije u polufinalu bila je reprezentacija Rusije, koja je bila jedno od prijatnijih iznenađenja turnira (u grupi su bili bolji od favorizovane Poljske, da bi u četvrtfinalu „izbacili“ Francusku). Nisu Rusi uspeli da naprave još jedno iznenađenje, prosto nije im bilo dozvoljeno da postignu protiv izvanredne odbrane Srbije više od 13 poena (konačan rezultat je bio 21:13). Letonija je u drugom polufinalu bila bolja u vrlo uzbudljivoj utakmici od Slovenije i slavila rezultatom 21:20.

Finale je bilo sve što se od ovog sporta može i očekivati – posle prilične prednosti Srbije na startu i tokom gotovo celog meča (8:2 i 17:12) Letonija je uspela da se vrati i izjednači u samoj završnici na 18:18. Majstorovićev pogodak je doneo prednost Srbiji koju Letonci nisu do isteka vremena uspeli da stignu, te se meč završio ogromnim slavljem i rezultatom 19:18.

Trećeplasirana na EP je reprezentacija Slovenije, koja je pobedila Rusiju u meču za bronzu rezultatom 21:15.

Najkorisnijim igračem 2018 FIBA 3h3 Evro kupa proglašen je Dušan Domović-Bulut, a u najboljoj „trojci“ turnira su mu se pridružili i Lasmanis (Letonija) i Finžgar (Slovenija).

U konkurenciji dama titulu prvaka osvojila je Francuska, koja je u finalu savladala Holandiju rezultatom 21:5, dok je bronzu osvojila Ukrajina koja je bila bolja od aktuelnog prvaka sveta Italije rezultatom 17:16 (posle produžetka).

Nakon meča MVP prvenstva Dušan Domović-Bulut je izjavio:

-Ne želim da budem prepotentan, ali želim da slavim ovu titulu. Ovo je naša prva titula na Evropskom prvenstvu. Letonci su ostavili sve što imaju na terenu. Prošle godine su nas pobedili sa dva poena, a i sada su imali šansu…

Marko Ždero je ovog puta kao kapiten imao čast da primi pobednički pehar.

-Ponosan sam na saigrače i drago mi je što ni jednog trenutka nismo izgubili fokus na ovom putu ka tutili. Ovo je trofej koji nam je nedostajao kao reprezentaciji i veoma mi je drago da smo uspeli konačno da ga osvojimo.

Dejan Majstorović je dodao:

-Izuzetno je igrati u ambijentu u kome smo imali veliku podršku naših navijača, mislim da je i to bio bio veliki faktor u ovom uspehu. Igor (Rakočević) je takođe bio sa nama i pružao podršku, tako da sam bio ubeđen da nam ovoga puta titula ne može „umaći“.

Oduševljenje nije krijo ni Marko Savić:

-Predivno je biti konačno šampion Evrope, naročito kada se zna da je potrebno proći prilično nezgodne kvalifikacije da bi se došlo do ovog finalnog turnira. Imali smo dovoljno energije, i igrali smo odbranu na izuzetnom nivou tokom celog turnira, tako da sam bio siguran u konačan trijumf.