Reprezentacija Srbije do 23 godine bez poraza je završila grunu fazu takmičenja na FIBA 3h3 U23 Svetskom prvenstvu koje se od 2-6.oktobra održava u kineskom Landžou. Današnjim pobedama nad Južnom Korejom i Holandijom ostvaren je maksimalan učinak i obezbeđeno je prvo mesto u

grupi D. Protivnik Srbije sutra (6.oktobra) u četvrtfinalu biće drugoplasirana ekipa iz grupe B – reprezentacija Letonije.
Južna Koreja je danas bila prvi protivnik, a reprezentacija Srbije prikazala je svoj kvalitet i opravdala ulogu apsolutnog favorita – slavila je sa 17:5. Koreanci nisu uspeli da pariraju Srbiji ni u jednom segmentu igre te je ovakav rezultat po njih bio neizbežan. Broj postignutih poena protivnika govori o nivou na kom je ekipa Srbije igrala odbranu. Najefikasniji u Srbiji bio je Samardžić sa 7, dok je Trajković postigao 4, a Milaković i Vidović po 3 poena.
Meč protiv Holandije koji je kasnije usledio, odredio je plasman u grupi jer su do tog trenutka obe ekipe imale maksimalan učinak – po tri pobede. Holandija je važila za blagog favorita u ovom meču, s obizor da ova ekipa već treću godinu za redom igra FIBA 3h3 U23 Ligu nacija namenjenu reprezentacijama do 23 godine. I sam meč je imao takav tok da je Holandija bila u konstantnom vodstvu, koje je Srbija upešno pratila i čekala svoj momenat da zasija. U poslednji minut se ušlo u egalu, da bi pri rezultatu 13:13 Srbija na 7 sekundi do kraja meča ostvarila posed lopte iz koga je uz zvuk sirene, pod agresivnom odbranom, Trajković pogodio šut za dva poena za konačnu pobedu rezultatom 15:13. Ekipa Srbije pokazala je veću borbenost i želju za pobedom u ovom meču od protivnika, a Samardžić je ponovo postigao 7 poena, dok je Vidović postigao 4, a Trajković i Milaković po 2 poena.
Četvrtfinalni meč između Srbije i Letonije je na programu sutra (nedelja 6.oktobar) od 07.25 časova (po srpskom vremenu), a eventualno polufinale i borba za medalje biće na programu istog dana posle 11.20 sati (po srpskom vremenu). Ostali parovi četvrfinala su: Rusija-Italija, Kina-Holandija i Ukrajina-Argentina. Treba pomenuti da je prošlogodišnji pobednik Svetskog prvenstva do 23 godine u muškoj konkurenciji bila reprezentacija Rusije.
Podsećamo da se svi direktni prenosi utakmica sa FIBA 3h3 U23 Svetskog
prvenstva iz Landžoa mogu pratiti na zvaničnoj veb stranici turnira na adresi:
http://www.fiba.basketball/3x3u23wc/2019
kao i na zvaničnom „jutjub“ FIBA kanalu
https://www.youtube.com/user/3x3planet