Bliži se početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2019, koje startuju u novembru… Sukob između FIBA i Evrolige, odnosno stav EKA da evroligaši nisu dužni da puste igrače u nacionalne timove tokom sezone, kao i odbijanje da se koriguje kalendar takmičenja, bili su razlog da FIBA u švajcarskom Mijeu okupi nacionalne federacije čiji klubovi učestvuju u Evroligi.

Epilog ovog sastanka je sledeći: Košarkaški savez Srbije je, zajedno sa nacionalnim savezima Rusije, Nemačke, Izraela, Grčke, Italije, Litvanije Španije i Turske, posle sastanka sa čelnicima FIBA, stao iza zajedničkog saopštenja u šest tačaka, koje je podržala i federacija Francuske.

Zajednički stav je da savezi insistiraju da je moguće paralelno organizovati klupska i takmičenja nacionalnih selekcija u novembru i februaru, kada se reprezentativni „prozori“ poklapaju sa mečevima Evrolige.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu FIBA posle sastanka stoji sledeće:

„1. Košarkaška porodica mora da ostane ujedinjena i da radi zajedno i solidarno na zajedničkom cilju – promociji košarke.

2. Takmičenja klubova i reprezentacija mogu da se tokom godine održavaju paralelno, što se događalo do 2003. godine, a kao što je i sada slučaj u drugim sportovima.

3. Osuđujemo odluku kompanije EKA, koja upravlja Evroligom, da odbije pomeranje utakmica za dva dana iz komercijalnih razloga kao napad na reprezentacije, koji ugrožava njihovo postojanje i ugrožava njihove šanse da se kvalifikuju na Svetski kup i Olimpijske igre. Nacionalni timovi ostaju „lokomotive“ svetske košarke.

4. Primili smo k znanju pisanu potvrdu EKA upućenu Evropskoj komisiji da klubovi sigurno ne bi bio u prekršaju ako ne bi izveli na teren igrače koji su u reprezentacijama, u skladu sa njihovom regulatornom dužnošću pod nadležnim pravilima FIBA ili košarkaških saveza. Takođe, apelujemo na EKA da poštuje ono na šta se obavezala u novembru 2016. godine izmenom kalendara Evrolige koji stvara očiglednu prepreku puštanju igrača.

5. Podsećamo klubove koji učestvuju u nacionalnim prvenstvima da imaju onoliko prava koliko i obaveza. Osuđujemo svaki direktan ili indirektan pritisak od klubova ili igrača.

6. Nastavićemo da obezbeđujemo najbolje moguće uslove za igrače reprezentacija.“ – piše u zajedničkom saopštenju saveza…

Foto: FIBA