U17 selekcija Srbije, igrači rođeni 2001. godine i mlađi otputovala je na Svetsko prvenstvo koje će se od 30. juna do 8. jula održati u Santa Feu i Rozariju (Argentina). Izabranici selektora Slobodana Klipe igraće u grupi „B“ sa selekcijama Malija, SAD i Kine.

– Svetski šampionat je svojevrsna nagrada za ovu genraciju koja je prošle godine u Podgorici osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu. Daleko od toga da sada idemo u Argentinu bez ambicija. Želimo da se pokažemo u što boljem svetlu, a cilj koji smo postavili je plasman u polufinale – ističe selektor Klipa.

U pripremnom periodu naš mladi tim odigrao je četiri kontrolne utakmice i ostvario polovičan učinak u dulima sa selekcijama Turske i Crne Gore.

– Nismo imali previše vremena za pripreme, tek nešto više od tri nedelje. Imali smo prve utakmice sa Turskom, kojoj to bila u tom trenutku sedma provera. Dali smo šansu velikom broju igrača, a rezultat nije bio u prvom planu. Protiv selekcije Crne Gore pokazali smo bolju igru i došli do dva trijumfa. Nismo imali ni sreće sa kadrovskom situacijom. Zbog povreda i bolesti ostali smo bez tri visoka igrača Šćekića, Miškovića i Brekića. Ipak, dobili smo Alekseja Pokuševskog koji je uradio mnogo toga i pokazao ogromnu želju da bude deo ovog tima.

Pre starta šampionata, izabranici selektora Klipe učestvovaće na turniru u Santa Feu gde će im rivali pored domaće selecije biti još SAD i Francuska.

– Biće to prilika da se još bolje uigramo, upoznamo sa uslovima i dvoranom u kojom ćemo igrati. Što se tiče rivala svi su napredovali, tako da lake utakmice na šampionatu neće biti. Amerikanci su tradicionalno najveći favoriti, dok se svima ostalima može ravnopravno igrati i boriti za pobedu – zaključio je Slobodan Klipa, selektor U17 reprezentacije Srbije.

Srbiju će na Svetskom prvenstvu u Argentini predstavljati sledećih 12 igrača: Lazar Vasić, Stevan Karapandžić, Vladan Musić, David Petrušev, Lazar Živanović, Đorđe Pažin, Aleksa Marković, Aleksej Pokuševski, Nemanja Popović, Aleksandar Langović, Marko Pavićević i Dušan Tanasković.

U stručnom štabu selektora Slobodana Klipe, nalaze se pomoćni treneri Zoran Vraneš, Bojan Simanić i Miodrag Dinić, fizioterapeut Ljubiša Stojiljković i tim menadžer Aleksandar Smiljanić.