Danas je u „Kući košarke“ održan žreb za finalni turnir Kupa „Milan Ciga Vasojević“, odnosno nacionalnog Kupa za košarkašice, koji nosi ime našeg legendarnog trenera od 2008. godine, a čiji će domaćin ove godine biti grad Vrbas.
Parove je izvlačila Tijana Cukić, igračica Vrbasa i članica mlade reprezentacije Srbije, a kuglice su odlučile – u polufinalu će u subotu 19. marta od 16.30 časova sastati Crvena zvezda – Vršac Svislajon, a u 19.00 časova Radivoj Korać – Vrbas Medela. Finale je na programu u nedelju 20. marta sa početkom u 17.00 sati, uz direktan TV prenos na RTS.
Od ove godine, prvi put se igra po novom modelu, uz učešće četiri ekipe. Plasman na finalni turnir Kupa “Milan Ciga Vasojević” Vrbas je izborio kao pobednik drugog stepena Kupa, a Radivoj Korać, Crvena zvezda i Vršac Svislajon prema plasmanu na kraju ligaškog dela Prve ženske lige Srbije. Žreb je bio poludirigovan, tako da dve prvoplasirane ekipe Prve ženske lige Radivoj Korać i Crvena zvezda nisu mogli da se sastanu u polufinalu.

Brojnim novinarima i predstavnicima klubova, pre samog žrebanja prvi se obratio generalni sekretar KSS Dejan Tomašević.

– Nedavno smo imali spektakl u Nišu i siguran sam da ćemo imati dva lepa dana u Vrbasu. Zahvalio bih se ljudima iz grada Vrbasa što su se prihvatili organizacije ovako velikog takmičenja. Mi smo uradili sve i dolazimo da uživamo. Poželeo bih svim timovima i igračicama da budu zdravi i spremni i pokažu najbolje što imaju. Kao Košarkaški savez presrećni smo što možemo da podržimo lepu akciju, jer postoje ljudi koji razmišljaju i žele da probude svest, pre svega kod naših žena, koliko je njihovo zdravlje bitno.

Ispred organizatora turnira, govorio je potpredsednik opštine Vrbas Milan Glušac.

– Izuzetna nam je čast što smo dobili organizaciju velikog turnira kakav je Kup „Milan Ciga Vasojević“. Potrudićemo se svim svojim resursima i svim svojim organizatorskim sposobnostima da ovaj turnir napravimo onakvim kakav treba da bude. Zahvalio bih se Košarkaškom savezu što je podržao inicijativu našeg ŽKK Vrbas i što smo dobili organizaciju. Mi se u Vrbasu trudimo da održimo sport u gradu koji je nekada nosio epitet „grada sporta“. To možemo na ovaj način, da organizujemo velika takmičenja. Očekujem da u što većem broju dođete na finalni turnir Kupa.

Poznato je da će ovogodišnji finalni turnir Kupa “Milan Ciga Vasojević” biti u znaku akcije “Pink end rol”, koju je KSS pokrenuo u cilju podrške borbi protiv raka dojke. Gošće Kupa će biti i predstavnice i članice Udruženja žena obolelih i lećenih od raka dojke “Budimo zajedno”, a predsednica ovog udruženja Jasmina Lukić zahvalila se na podršci.

– Ispred Udruženja „Budimo zajedno“, ispred svih žena, želim da se zahvalim KSS što je ovaj turnir posvetio podršci, kako ženama koje su obolele i lečene od raka dojke, tako i svim ženama, da znaju da obavezno rade preventivne redovne preglede, ali i da se odazovu skriningu. Jer, prevencija je nešto što pomaže da se bolest rano otkrije, da se leči. Rak dojki je lečiv i izlečiv u velikom procentu ako se rano otkrije. Još jednom hvala na podršci koju dobijamo ovim turnirom, roze pertlama i zajedničkim učešćem…

Akciju „Pink end rol“ detaljnije je objasnila Olivera Krivokapić Dragićević, komesar Prve ženske lige Srbije.

– Jako je važno da se preventivno deluje, a pored toga važna je i podrška, a Košarkaški savez Srbije je prepoznao koliko je bitno. Kao bitan sport, želeli smo da damo doprinos. Inače, mesec mart je mesec borbe protiv raka uopšte, a 20. mart, dan finala, je Dan borbe protiv raka dojke. Ideja je bila da roze pertlama obeležimo tu akciju i damo podršku. Prva ženska liga Srbije je u 21. i 22. kolu igrala sa roze pertlama. U ovaj projekat se uključila i muška košarkaška liga, pa će 25. Kolo, koje se igra 20. marta, igrati u roze pertlama. Na ovaj način košarka šalje važnu poruku i drugima koliko je bitno dati podršku ovakvim udruženjima. Važno je reći da šaljemo poruku u preko 30 gradova Srbije, što je sjajna prilika da pokažemo koliko smo kao sport društveno odgovorni.

Za kraj, malo brojki… Od 2007. godine, od kada je Srbija samostalna država, najviše trofeja nacionalnog Kupa osvojile su košarkašice Hemofarma, čak pet, od čega četiri zaredom od 2007. do 2010. Partizan je osvajao trofej dva puta – 2011. i 2013, a Radivoj Korać i Vojvodina po jednom, Beograđanke 2014, a Novosađanke 2015.