U utorak 31. oktobra 2017. u „Kući košarke“ je održana konferencija za medije, a povod su bili prvi “prozor” kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2019. u Kini i početak prodaje ulaznica za prve dve utakmice naše muške seniorske reprezentacije, protiv Austrije 24. novembra i Gruzije 27. novembra 2017. Obe utakmice će biti odigrane u dvorani „Aleksandar Nikolić“ i počinju u 20.00 časova, uz direktan prenos na RTS.

Ulaznice su puštene u prodaju 31. oktobra 2017. tačno u podne, a mogu da se kupe na svim prodajnim mestima „Eventima“.

Predstavnicima medija obratili su se predsednik KSS Predrag Danilović, generalni sekretar KSS Dejan Tomašević i pomoćni trener naše seniorske reprezentacije Jovica Antonić.

Uvodnu reč imao je predsednik Danilović, koji je istakao da je KSS u potpunosti spreman za kvalifikacije.

– Prvi put se igraju ovakve kvalifikacije po novom sistemu, a mi smo, kao Savez, spremni da organizujemo te utakmice na najvišem nivou i ne sumnjam da će biti sve kako treba. Najbitnije da je naša reprezentacija, koja je napravila ogromne rezultate na svim velikim takmičenjima u prethodnom periodu, dobije zasluženu podršku. Ovo je odličan povod da se ispuni dovrana „Aleksandar Nikolić“. Nadam se da ćemo protiv Austrije i Gruzije biti u najjačem mogućem sastavu i da ćemo na početku kvalifikacija da ostvarimo maksimalan učinak – rekao je Danilović.

Generalni sekretar KSS i direktor takmičenja u kvalifikacijama za Srbiju Dejan Tomašević izneo je detalje oko sistema takmičenja i prodaje ulaznica.

– KSS je spreman za organizaciju obe utakmice. Pre deset dana bili su ljudi iz FIBA i oni kažu da je organizaciono sve na maksimalnom nivou. Imaćemo dosta akcija u saradnji sa našim partnerima i sponzorima. Napravili smo dobar tim i svi koji budu bili na obe utakmice imaće fantastično veče sa reprezentativcima, uz mnogo akcija. Ovo je novi ciklus, gledaćemo u Beogradu, posle dužeg vremena, reprezentaciju u zvaničnim utakmicama tokom sezone i mnogo nam je bitna podrška ljubitelja košarke. Želimo da se plasiramo na Mundobasket 2019. godine… – rekao je generalni sekretar KSS Dejan Tomašević.

Medijima je najzanimljivije bilo izlaganje pomoćnog trenera naše seniorske reprezentacije Jovice Antonića, koji je govorio o spisku igrača i sastavu tima za prvi „prozor“ kvalifikacija.

– Na preliminarnom spisku selektora Aleksandra Đorđevića, od 35 igrača ima ih 14 koji nastupaju za evroligaške timove. Situacija i ti sukobi između FIBA i Evrolige su teško objašnjivi i sve do dva-tri dana pred utakmicu nećemo znati na koje igrače računamo, da li dobijamo ove iz Evrolige ili ne… FIBA je odredila rok do 6. novembra za skraćeni spisak od 24 igrača i blizu smo tog konačnog spiska. Bio sam prošlog vikenda sa Sašom u Minhenu, gotovo da smo sve definisali, a onda se šest sati kasnije povredio Vladimir Lučić… Svakodnevno su moguće izmene, s obzirom na to da se igra veliki broj utakmica. Selektor će izaći sa spiskom na vreme i na njemu će biti igrači koji će izneti ovaj prvi „prozor“. U ovom trenutku je sigurno da ćemo da imamo dva igrača iz Bajerna – Jovića i Mačvana, tu je i Birčević, koji su sigurni iz ekipe sa Evropskog prvenstva. Dolazi i Raduljica iz Kine… Okupljanje reprezentacije je 21. novembra u Beogradu, gde će se naredna dva dana do meča sa Austrijom trenirati.

Antonić je rekao i da će na spisku od 24 imena biti i igrači iz evroligaških klubova.

– Klubovi će biti ti koji će odlučivati ko će od igrača koji nastupaju u Evroligi imati mogućnost da igra za reprezentaciju. Selektor Đorđević je u komunikaciji sa igračima i nema dileme da li oni hoće da nastupaju za reprezentaciju, jer svi imaju tu želju… Igrači to ne mogu da reše, klubovi su ti koji se pitaju i rešavaju ovaj slučaj – objasnio je Antonić.

 

CENE ULAZNICA

U prodaju je pušteno 5.900 ulaznica, a cene paketa za obe utakmice su:

Tribine – 500 dinara

Parter B – 800 dinara

Parter 4 – 800 dinara

Plava loža – 1.000 dinara

Bela loža – 1.000 dinara

Počasna mesta pored terena prvi red – 10.000 dinara

Počasna mesta pored terena drugi red – 8.000 dinara