Košarkaška reprezentacija Srbije okupila se danas u beogradskom hotelu „Kraun Plaza“ pred poslednje dve utakmice u prvom krugu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2019, u Tbilisiju protiv Gruzije 29. juna i protiv Nemačke u Novom Sadu 2. jula 2018.

Na poziv selektora Aleksandra Đorđevića u petak su se odazvali Aleksa Radanov, Ilija Đoković, Stevan Jelovac, Aleksa Avramović, Marko Simonović, Nemanja Nedović, Dragan Milosavljević, Đorđe Gagić, Nikola Jovanović, Dejan Todorović, Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac. Sa saigračima i stručnim štabom je bio i Nemanja Bjelica koji sigurno neće igrati u naredne dve utakmice, ali je došao kako bi pozdravio saigrače.

– Okupljanje je zahtevna situacija, problematika je iza svakog ćoška i trudićemo se da svako od nas, počevši od igrača pa do čitavog stafa, da sve od sebe kako bi igra dobila na kvalitetu. Teško je i zahtevno ovo leto, jer je ovaj „treći“ prozor izuzetno specifičan. Neki igrači još igraju klupska finala, neki su pod upalama kao što su Gudurić, Raduljica, Teodosić, neki imaju problema sa ugovorima u NBA, koja stavlja veto na igranje u ovom prozoru. U septembru će biti druga pesma, ali će opet biti timova koji neće dati dozvolu igračima – rekao je Aleksandar Đorđević.

Selektor je istakao da je važno sve probleme ostaviti po strani.

– Na nama je da problematiku okrenemo u pozitivu i da je stavimo na kraju kao detalj, kao interesantnu stvar za medije. Bitno je da izađemo na teren, da idemo na pobedu kao i svaki put. Važno je da se prenesu bodovi u drugu fazu, teško je gostvovanje u Gruziji, težak meč sa Nemačkom koja je dominantna u ovoj grupi…

Đorđević je objasnio i situaciju oko naših NBA igrača.

– Bjelica neće igrati, Marjanović će nam se pridružiti 24. juna, Teodosić neće igrati zbog povrede, Jokić neće igrati jer ima specifičnu situaciju sa ugovorom… Sve su to neke razumljive stvari, da li nam se sviđaju ili ne to nije bitno. Rešavamo te probleme u hodu time što će oni koji će izaći na teren biti najbolji u tom trenutku. Bogdan Bogdanović je operisao koleno, on je rekovalescent, ovaj prozor će preskočiti i biće tu u septembru.

Očekuje se dolazak još nekih igrača kada im se završe nacionalna prvenstva.

– Počinjemo pripreme sa 12 igrača koji su tu, priključiće se Micić, nadam se najiskrenije i Milutinov jer je on imao dobru sezonu iza sebe, pošto smo ns toj poziciji deficitarni. Jović i Peno dolaze kada završe finale nemačkog plej-ofa, Lučić će odmah ići na intervenciju kad se sezona završi, Mačvan je rekovalescent, Birčević je na terapiji i ne može da pomogne. To su posledice sezona – objasnio je selektor.

Reprezentacija će do 20. juna trenirati u „Hali sportova Ranko Žeravica“, a onda se seli u Novi Sad gde će trenirati i odigrati dve prijateljske utakmice sa Iranom 21. i 23. juna. „Orlovi“ 27. juna putuju u Gruziju na meč petog kola kvalifikacija za SP, a povratak je 30. juna i slede završne pripreme za meč sa Nemačkom 2. jula u 20.00 sati u dvorani SPENS.