Seniorska košarkaška reprezentacija Srbije okupila se danas u beogradskom hotelu „Kraun Plaza“ kako bi započela mini pripreme za prve mečeve kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2019. protiv Austrije (petak, 24. novembar) i Gruzije (ponedeljak 27. novembar).

Na raspolaganju selektoru Aleksandru Đorđeviću su: Stefan Peno (Alba), Ilija Đoković (Borac Čačak), Milenko Tepić (Brindizi), Aleksa Radanov (FMP), Aleksa Avramović (Vareze), Ivan Paunić (Tofaš), Vanja Marinković (Partizan NIS), Dejan Todorović (Bilbao), Marko Simonović (Zenit), Milan Mačvan (Bajern), Sava Lešić (Otinger), Stefan Birčević (Istanbul BB), Miroslav Raduljica (Đangsu Dragons Kina) i Đorđe Gagić (Ješilgirešun).

– Imamo deset novih igrača, mnoge od njih na organizatorskim pozicijama i treba prvo njih da uvedemo u sistem da bismo na utakmici koliko-toliko izgledali kao tim i igrali onako kako želimo. Ovo je nova situacija za nas, ali i ostale reprezentacije imaju isti problem. Probaćemo da kroz ovih nekoliko treninga što više uvedemo igrače u naš način igre – rekao je pomoćnik selektora Đorđevića Jovica Antonić.

Na širem spisku pred prvi „prozor“ kvalifikacija našla su se 24 igrača, od kojih devetorica imaju klupske utakmice Evrolige u terminu utakmice sa Austrijom i zato ne mogu da se stave na raspolaganje Đorđeviću.

– Ovih 14 igrača sigurno imamo za dve utakmice, a uskoro ćemo znati da li ćemo za ponedeljak dobiti, a verovatno hoćemo, neke igrače iz Evrolige, pa da protiv Gruzije nastupimo u kompletnijem sastavu – objašnjava Antonić.

– Danas ćemo da napravimo lagan uvod, upoznavanje, pa da se spremimo za petak – priča kapiten Srbije Milan Mačvan. – Nema mnogo vremena za upoznavanje, uigravanje, ali uz pozitivnu atmosferu i podršku publike očekujem da dobijemo te dve utakmice i to je najbitnije.

O izmenjenom sastavu nacionalnog tima, usled nesporazuma i sukoba FIBA i Evrolige, Mačvan kaže:

– Malo sam razgovarao sa selektorom, malo gledao kroz medije, ali dobra je ekipa… Drago mi je da je Radulja stigao, tu su Birča i Simonović od “starosedelaca“… Poznajem igrače i mislim da ne bi trebalo da bude problema da se ostvare ove dve pobede. Ima dosta mlađih igrača, igrao sam sa Tepićem i Gagićem, znam Savu Lešića, protiv Pena sam igrao nedavno u nemačkom prvenstvu, Đokovića znam iz FMP… Cilj je da se uspostavi dobra i radna atmosfera od prvog dana, jer nema mnogo vremena za upoznavanje i uigravanje – jasan je Mačvan.