U svečanoj sali Ustanove kulture opštine Palilula „Vlada Divljan“ u utorak 26. marta održan je Draft Junior NBA lige 2019, na kome su izvučeni NBA klubovi i škole koje će nositi njihova imena. Košarkaški savez Srbije u saradnji sa NBA Evropa četvrti put organizuje Junior NBA ligu, u kojoj će i ove godine učestvovati 20 beogradskih i po pet novosadskih i niških osnovnih škola, odnosno oko 450 malih košarkaša. Takmičenje će se održati po sistemu NBA lige za učenike (dečake i devojčice) petog i mlađih razreda.

I ove godine, Junior NBA liga se organizuje uz pomoć poslovnih partnera KSS „Melkare Šabac“ i „Triglav osiguranja“.

U sjajnoj atmosferi, pred oko 500 dece, profesora i gostiju, Draftu su prisustvovali bivši asovi Dušan Kecman, Duško Savanović, ambasador FIBA Nataša Kovačević, čelnici Košarkaškog saveza Srbije…

Prisutnima se prvi obratio potpredsednik KSS za mušku košarku Igor Rakočević:

– Košarkaški savez Srbije je sa kancelarijom NBA lige u Evropi pre četiri godine započeo ovaj projekat Junior NBA lige, koji se u prve tri sezone pokazao izuzetno uspešan i izazvao je veliko interesovanje. Danas otvaramo novu, četvrtu sezonu, sa verom da će biti najbolja do sada. Verujem da ćete se lepo igrati i zabavljati, da ćete uživati u utakmicama Junior NBA lige. Nadam se da će jednog dana neki od vas postati pravi košarkaši i ostvariti san skoro svakog dečaka koji trenira košarku – da igra u NBA ligi, kao što sam ga ja ostvario kada sam obukao dres Minesota Timbervulvsa. Na kraju, želim da se zahvalim našim poslovnim partnerima, koji će i ove sezone biti uz nas, Triglav osiguranju i Mlaekari Šabac, kao i Sportskom savezu Niša i Košarkaškom savezu Novog Sada… Deco, igrajte se i uživajte!

U ime sponzora Mlekare Šabac, govorila je direktorka marketinga Milica Jelić.

– Zaista smo ponosni što smo deo jedne ovako velike i značajne priče već treću godinu zaredom. Posebno nas raduje činjenica da se nakon ove manifestacije mnogi od takmičara pronađu u ovom sportu i krenu stopama naših proslavljenih košarkaša. Želimo da zajedno uživamo u dobroj atmosferi i da se radujemo vašim pobedama, a vi ćete tokom takmičenja biti u prilici da uživate i u našim proizvodima. Srećno svima!

Imena škola i NBA klubova izvlačili su kapiteni ekipa u društvu prvotimca Crvene zvezde MTS Dušana Ristića i juniorskog reprezentativca Partizana Đorđa Pažina. Novitet je da su ove godine dečaci i devojčice kapiteni učestvovali u NBA kvizu, odnosno odgovarali na pitanja kako bi mogli da biraju ekipu čiji dres žele da nose.

Junior NBA liga Srbija 2019 izgledaće ovako:

ZAPADNA KONFERENCIJA

Divizija Severozapad

Mineosta Timbervulvs – OŠ „14. Oktobar“

Juta Džez – OŠ „Vuk Karadžić“

Denver Nagits – OŠ „Branko Ćopić“

Oklahoma Siti Tander – OŠ „Braće Jerković“

Portland Treilblejzers – OŠ „Ujedinjene nacije“

Divizija Pacifik

Golden Stejt Voriors – OŠ „Vladislav Ribnikar“

Finiks Sans – OŠ „Ivan Goran Kovačić“

Los Anđeles Klipers – OŠ „Sveti Sava“

Sakramento Kings – OŠ „Pavle Savić“

Los Anđeles Lejkers – OŠ „Ćirilo i Metodije“

Divizija Jugozapad – Novi Sad

Hjuston Rokits – OŠ „Ivo Lola Ribar“

San Antonio Spars – OŠ „Kosta Trifković 1“

Memfis Grizlis – OŠ „Đura Daničić“

Nju Orleans Pelikans – OŠ „Kosta Trifković 2“

Dalas Maveriks – OŠ „Desanka Maksimović“

ISTOČNA KONFERENCIJA

Divizija Central – Niš

Indijana Pejsers – OŠ „Ratko Vukićević“

Milvoki Baks – OŠ „Stefan Nemanja“

Detroit Pistons – OŠ „Duško Radović“

Klivlend Kavalirs – OŠ „Učitelj Tasa“

Čikago Buls – OŠ „Ivo Andrić“

Divizija Atlantik

Bruklin Nets – OŠ „Laza Kostić“

Njujork Niks – OŠ „Banović Strahinja“

Boston Seltiks – OŠ „Veselin Masleša“

Toronto Reptors – OŠ „20. Oktobar“

Filadelfija Siksers – OŠ „Miloš Crnjanski“

Divizija Jugoistok

Vašington Vizards – OŠ „Dragan Lukić“

Šarlot Hornets – OŠ „Lazar Savatić“

Orlando Medžik – OŠ „Mihajlo Pupin“

Majami Hit – OŠ „Sonja Marinković“

Atlanta Houks – OŠ „Borislav Pekić“

Junior NBA liga organizuje se širom planete, a u 20 zemalja Evrope. U prethodne tri sezone u našoj zemlji je učešće uzelo oko 1.200 dečaka i devojčica iz oko 50 osnovnih škola. Junior NBA liga Srbije ima cilj da koristeći brend NBA lige podstakne i motiviše što više dece da se bave košarkom, da im je približi kroz zabavu i druženje, razvije sportski duh i pozitivan stav prema sportu.