Košarkaški savez Srbije obeležio je 2016. kao najuspešniju u istoriji srpske košarke koktelom u hotelu „Kraun plaza“, na kome su dodeljene nagrade za najboljeg košarkaša i košarkašcu Srbije u godini na izmaku. Novogodišnjem koktelu prisustvovali su brojne legende, bivši asovi i renomirana imena iz sveta košarke.

Najbolja seniorka prema glasovima sportskih i košarkaških novinara 31 redakcije u 2016. je Sonja Petrović, a najbolji senior Miloš Teodosić, koji nije mogao lično da primi trofej pošto je morao da se u četvrtak uveče sa ekipom CSKA vrati u Moskvu. U njegovo ime, trofej je primio tim menadžer reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Prisutne je prvi pozdravio predsednik KSS Predrag Danilović, koji je i uručio nagrade.

– Iza nas je uspešna godina u kojoj su naši košarkaši i košarkašice beležili vrhunske rezultate. Seniori su osvojili srebrnu, a seniorke bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Riju, dok je 3h3 reprezentacija postala šampion sveta… Bili smo i odlični organizatori Kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre, za šta zasluge pripadaju mom prethodniku Draganu Đilasu i njegovim saradnicima. Nadam se da će 2017. godina takođe biti uspešna, čekaju nas dva velika takmičenja, EP za košarkaše u Istanbulu i EP za košarkašice u Pragu. U kontaktu smo sa Vladom Srbije oko kandidature za organizaciju Evropskog prvenstva za žene 2019, kao za domaćinstvo Svetskog prvenstva 2023. za muškarce. Čestitam Sonji i Milošu na nagradama… Hvala i poslovnim partnerima koji su pomogli da svi programi budu sprovedeni u delo i bez kojih ne bismo imali tako dobre rezultate – rekao je predsednik KSS Predrag Danilović.

Laureat Sonja Petrović, zahvalila se Košarkaškom savezu Srbije na prestižnoj nagradi i rekla:

– Svima je poznato da je košarka kolektivni sport i zato se ovde osećam kao prva među jednakima. Hvala saigračicama, celom timu i stručnom štabu, rukovodiocima,  stručnjacima i medijima, koji su podigli žensku košarku na ovaj nivo uspeha i kvaliteta…

Reprezentacija Srbije u basketu „tri na tri“ koju čine Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović, Marko Ždero i Marko Savić dobila je specijalnu nagradu koju im je predao predsednik Danilović.

– Hvala Savezu na pažnji, najavio sam ovo prošle godine… Nadam se da ćemo opet pokazati ljudima koliko je ovaj sport atraktivan i težak, da ćemo i u 2017. godini pokazati da smo najbolji na svetu – rekao je kapiten 3h3 reprezentacije Srbije Dušan Domović Bulut.

Na kraju svečanosti, generalni sekretar KSS Dejan Tomašević uručio je poklon Andriji Kleutu za veliki doprinos i dugogodišnji uspešan rad u KSS na mestu generalnog sekretara i potpredsednika za marketing i finansije.