Košarkaški savez Srbije obeležio je 2017. godinu koktelom u hotelu „Kraun Plaza“, na kome su dodeljene nagrade za najboljeg košarkaša i košarkašcu Srbije u godini na izmaku.

Najbolja seniorka prema glasovima sportskih i košarkaških novinara 34 redakcije u 2017. je Jelena Milovanović, a najbolji senior Bogdan Bogdanović. Specijalno priznanje dobija je i muška juniorska reprezentacija Srbije, koja je letos postala šampion Evrope.

Prisutne je prvi pozdravio predsednik KSS Predrag Danilović, koji je i uručio nagrade.

– Godina iza nas je bila takmičarski vrlo uspešna za srpsku košarku. Seniori su ostvarili izuzetan rezultat osvojivši srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Turskoj. To je ogroman uspeh i zasluga svih igrača i članova stručnog štaba, kao i svih koji su im pomogli u tome. Započeli smo i kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2019. godine sa dve pobede u Beogradu, protiv Austrije i Gruzije. Ženska seniorska selekcija je učestvovala na Evropskom prvenstvu u Češkoj, ali, sticajem nepredviđenih okolnosti u smislu povreda, nije nastavila niz uspeha iz prethodnog perioda. Dobra stvar je ta što je tokom tog prvenstva održan sastanak Borda FIBA Evrope na kom je doneta odluka da se prihvata naša kandidatura, te je nama dodeljena organizacija Evropskog prvenstva za seniorke 2019. godine. To je veliko priznanje za naš Savez i Srbiju. Siguran sam da ćemo prvenstvo odlično organizovati i u Nišu i u Zrenjaninu i u Beogradu. Mlađe muške i ženske selekcije su takođe ostvarile značajne i zapažene rezultate. Juniori su osvojili zlato, juniorke su bile veoma blizu zlata, ali su, ipak, osvojile srebro, a kadeti bronzu. Medalje mlađih kategorija su za nas uvek važne, jer nam daju nadu i ukazuju na svetlu budućnost naše košarke i zato im se uvek posebno radujemo.

Danilović je istakao i da je KSS i ove godine organizovao Državno prvenstvo 3×3 u okviru kog su odigrana 34 turnira širom Srbije.

– Naše ulaganje u razvoj ove discipline nam je i ovog leta ponovo donelo titulu svetskog prvaka u muškoj seniorskoj konkurenciji, a naši igrači zauzimaju prva mesta na FIBA svetskoj rang listi. Veoma značajan momenat za košarku je i taj što je Međunarodni olimpijski komitet, u saradnji sa FIBA, uvrstio 3×3 u olimpijske discipline i kada pogledamo rezultate i liste najboljih unazad par godina, imamo razloga da verujemo da ćemo imati uspeha. Sledeće godine, čekaju nas novi izazovi… FIBA Evropa nam je ukazala poverenje i dodelila nam organizaciju Evropskog prvenstva za kadete u avgustu 2018. i to u Novom Sadu. Za to smo dobili podršku Vlade Srbije, Pokrajinske vlade Vojvodine i Grada Novog Sada. U istom periodu, na inicijativu NBA, a u saradnji NBA i FIBA, prvi put u Srbiji u Beogradu ćemo organizovati NBA kamp „Košarka bez granica“. Tada ćemo ugostiti najperspektivnije mlade igrače, kao i veliki broj nekadašnjih zvezda NBA i sadašnjeg rukovodstva. Želim da istaknem da smo i ove godine imali izuzetno značajnu podršku države u ostvarenju programa i rezultata, kao i veoma važnu podršku naših sponzora u aktivnostima koje smo imali, kao i medija koji su pratili sve naše aktivnosti i sa kojima imamo odličnu saradnju. Koristim i ovu priliku da svima zahvalim još jednom… Na kraju, želim svima radosne i mirne božićne praznike i mnogo zdravlja, sreće i uspeha u Novoj godini – rekao je predsednik KSS Predrag Danilović.

Laureat Jelena Milovanović zahvalila se na prestižnoj nagradi.

– Svi znamo koliko je 2017, što se ženske seniorske košarke tiče, bila teška. Košarka je timski sport i svaka od nas podjednako zaslužuje da ponese titulu najbolje i u ime mojih saigračica zahvaljujem na podršci svima koji su bili uz nas sve vreme. Nadam se da ćemo narednih godina proslavljati uspehe!

Priznanje je umesto Bogdanovića, koji nije bio prisutan zbog obaveza sa Sakramentom u NBA ligi, ali se prisutnima obratio video porukom, u njegovo ime primila sestra Milena Ćuković.

– Žao mi je što nisam tu, ali dajem vam znak pažnje i zahvalnosti. Veliki pozdrav iz Sakramenta – rekao je Bogdanović i čestitao epitet najbolje „koleginici“ Jeleni Milovanović.

Posebnu nagradu KSS juniorskoj reprezentaciji Srbije primili su kapiten Aleksa Uskoković i MVP juniorskog Evropskog prvenstva Nikola Mišković.

– Ve­li­ka nam je čast što smo pred ova­kvih lju­di i sa ova­kvim šam­pi­o­ni­ma. Na­pra­vi­li smo ve­li­ki uspeh, za­hva­lju­jem se svima ko­ji su nas po­dr­ža­va­li sve vre­me. Mi smo se iz go­di­ne u go­di­nu oku­plja­li, pre ovo­ga ni­smo ima­li ne­ke za­pa­že­ne re­zul­ta­te. Me­đu­tim, ove go­di­ne smo us­pe­li da na­pra­vi­mo ve­li­ki. Hva­la svi­ma, mno­go mi je dra­go i ve­li­ka mi je čast što smo ov­de sa va­ma – rekao je Uskoković.

Novogodišnjem koktelu prisustvovali su brojne ugledne zvanice iz sveta sporta, među kojima predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza i predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Zoran Gajić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Đorđe Višacki, sponzori KSS, predstavnici klubova i mnogi drugi.