U Mionici je 21.septembar bio veliki praznik za decu koja se uče prvim košarkaškim koracima i druže sa narandžastom loptom. Promovisanje ove čarobne igre održavalo se u Hali sportova u Mionici. Halu je ispunilo 440 dece iz 32 različite ekipe sa svojim trenerima. Igralo se na tri mini basket terena na koševima predviđenim za uzrast dece od šest do 11 godina, a odigrano je ukupno 33 utakmice.

Turnir je otvorio predsednik opštine Mionica Boban Janković, a promoter turnira bio je Duško Savanović, vrhunski košarkaš i bivši reprezentativac Srbije. Mini basketaši su došli iz najrazličitijih sredina, učestvovale su ekipe iz Šapca, Aranđelovca, Sremčice, Uba, Lazarevca, Sevojna, Valjeva, Užica, Ivanjice, Ljiga, Beograda, Osečine i domaćini iz Mionice. Sva deca su dobila medalje a kapiteni ekipa su pobedonosno podigli pehare koje su poneli u svoj klub.

Mini basketašima se na otvaranju Festivala obratio i predsednik Mini basket udruženja Srbije Rade Georgievski, koji je pozdravio sve učesnike i poželeo da ovaj festival dugo traje.

Podršku i pomoć za održavanje ovog festivala pružila je Opština Mionica, Sportski  centar Mionica, Sportski savez opštine Mionica, Mini basket organizacija KSS, KK Mionica, Akva gala, Una štamparija, Media centar S…