Mini basket turnir „Vikend šampiona“ održan je u subotu 11. Maja 2019. na trgu ispred Gradske kuće u Novom Sadu, u organizaciji kompanije NIS i Košarkaškog saveza Srbije. Košarkaško znanje ovom prilikom pokazalo je oko 250 dečaka i devojčica, uzrasta od sedam do deset godina, podeljenih u 16 timova iz cele Srbije.

Mini basket turnir „Vikend šampiona“, koji kompanija NIS drugu godinu zaredom organizuje uz podršku Košarkaškog saveza Srbije, održan je u sklopu projekta NIS pod nazivom „Svi smo jedan tim“, čiji je cilj promocija sportskog duha i zdravog načina života kod najmlađih. U okviru ove akcije realizuju se i druženja najmlađih sa sportistima iz domaćih timova, tako da je i ovoga puta doživljaj upotpunjen dolaskom košarkaša juniorskog tima Partizana Dušana Tanaskovića, Luke Tarlaća i Lava Cvetkovića, koji su trenirali sa našim najmlađim sportistima.

Nakon treninga mladih sa juniorima Partizana, prisutnima se obratio Ognjen Cvjetićanin, član Gradskog veća za sport i omladinu.

– Veoma mi je drago što se u Novom Sadu održava manifestacija koja promoviše sport i zdrave načine života kod najmlađih. Deca treba da odrastaju igrajući se na otvorenom prostoru, igralištima i sportskim terenima i Grad radi na tome da stvori uslove za takve aktivnosti, ali i da podrži projekte koji doprinose tom cilju. Ovom prilikom želim da se zahvalim društveno odgovornoj kompaniji NIS koja je organizovala ovaj događaj i koja podržava sportiste, kao i projekte koji unapređuju kvalitet života lokalnih zajednica širom Srbije – izjavio je Ognjen Cvjetićanin.

Predsednik Udruženja Mini basket Srbija Rade Georgievski istakao je da kompanija NIS u saradnji sa Košarkaškim savezom Srbije već devet godina zaredom pruža podršku organizaciji mini basket turnira širom zemlje. On je objasnio da su programi, lopte i visina koševa na turniru prilagođeni uzrastu dece i najavio da će ove godine, pod sloganom „Svi smo jedan tim“, mini basket turnir „Vikend šampiona“ biti organizovan i 1. juna u Beogradu i 8. juna u Nišu.

Pored mini basket terena, najmlađi su snage odmeravali i na terenu sa teleskop košem sa veštačkom travom, a na kraju turnira svi učesnici su dobili medalje i na taj način pokazali da su svi pobednici i da ovaj projekat ima jasan cilj da ne stvara konkurenciju među decom, već zajedništvo i toleranciju.

U saradnji sa Košarkaškim savezom Srbije, NIS već devet godina zaredom pruža podršku organizaciji projekta „Mini basket Srbija“ i održavanju mini basket turnira širom naše zemlje. Cilj projekta je da u deci probudi sportski duh i zdrav način života, dok su takmičarski rezultati u drugom planu. NIS podržava brojne sportske klubove i organizacije u Srbiji, a između ostalog je višegodišnji partner Košarkaškog saveza Srbije i Košarkaškog kluba Partizan NIS.