Vikend pred nama rezervisan je za turnir „Trofej Beograda 2013“ koji se održava u subotu i nedelju 10. i 11. avgusta u beogradskoj Kombank Areni. Na nekada tradicionalnom turniru, koji se održava drugu godinu zaredom u novom formatu, pored Srbije učestvovaće još i reprezentacije Slovenije, Turske i Ukrajine. Prvog dana 10. avgusta igraju se mečevi Slovenija – Turska (18:30) i Srbija – Ukrajina (21), a drugog dana 11. avgusta, igraju se utakmice za treće mesto (18:30) i finale (21). Narednog dana igra se prijateljska utakmica između reprezentacija Srbije i Rusije, takođe u Kombank Areni od 21 čas.

Tim povodom održana je konferencija za medije$, a prisutnim novinarima obratili su se selektor Dušan Ivković i igrači Raško Katić i Nemanja Nedović.

– Bitno je što je zaživeo Trofej Beograda koji se održava drugu godinu za redom. Očekujem punu podršku vernih navijača mladom timu sa dosta debitanata, čak osam. Neuobičajeno mnogo povreda, pogotovo bekovske linije, uticalo je na organizaciju priprema, tako da su Nenad Krstić i Stefan Marković imali veću minutažu nego što je uobičajeno za ovu fazu. Priključuje nam se kondicioni trener Marko Ćosić (Mega Vizura). Takođe se i Miloš Teodosić priključuje ekipi, doduše individualno. Sigurno nije na najvišem nivou, ali takav igrač može da se čeka i do zadnjeg dana. Vasa Micić i Vladimir Lučić bi trebalo da uđu u kompletan ritam i možda bi mogli i da zaigraju u nedelju. Do Evropskog prvenstva radiće se u bitnim mikrociklusima sa vikend turnirima – svestan je selektor Dušan Ivković šta još čeka reprezentaciju do Evropskog šampionata.

Novinare je interesovalo mišljenje selektora o dometima na šampionatu u Sloveniji.

– Ne tražim alibi. Iako imamo dosta debitanata, karaketr mi ne dozvoljam da se pomirim sa tim da je realnost prolazak grupe. O dometima bih, ipak više pred sam put u Sloveniju, kada neke stvari budu jasnije. Tu je takođe i pitanje konačnog broja putnika, pošto imam informaciju da bi opet mogao da se pošalje zahtev da 14 igrača učestvuje na šampionatu.

Nemanja Nedović u dobrom raspoloženju dočekuje predstojeće utakmice.

– Iza nas je najteži deo priprema u Sloveniji, uspešno odrađen. Turnir je bitan da vidimo gde smo i da ispravimo greške. Očekuju nas tri jake utakmice, sa odličnim protivnicima. Lepo je što igramo pred domaćom publikom i nadam se da ćemo ostaviti dobar utisak.

Najstariji debitant Raško Katić očekuje veliku podršku publike i medija.

– Struka i igrači su učinili sve kako bismo dobro odradili prvi deo priprema. Imali smo neke pehove – povredice, ali može se reći da smo u Celju na turniru ispunili očekivanja. Svako ko igra treba da ostavi srce i doprinese kvalitetu.

Ulaz na sve utakmice Trofeja Beograda, kao i na utakmicu Srbija – Rusija je besplatan, tako da se pozivaju svi ljubitelji košarke da dođu u velikom broju u Kombank Arenu.