U „Kući košarke“ danas je održana konferencija za medije i prigodan koktel posvećen našim juniorima, koji su osvojili zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Letoniji. Prisutna je bila kompletna ekipa i stručni štab, koji su prethodnih dana doneli mnogo radosti košarkaškoj Srbiji.

Brojni predstavnici medija, prijatelji i zaposleni u KSS dočekali su šampione gromoglasnim aplauzom, a prvi ih je pozdravio predsednik KSS Predrag Danilović.

– Već imamo zlato muške selekcije u basketu 3 na 3, srebrnu medalju mlade ženske reprezentacije i sada najsjajnije odličje juniora… Prošle godine smo bili juniorski prvaci Evrope sa Vladom Jovanovićem, a ovog leta smo sa Aleksandrom Bućanom potvrdili primat u Evropi. Jako je važno da imamo kontinuitet uspeha mlađih selekcija. Košarkaški savez Srbije veoma ceni kvalitetan rad sa mladima, a kroz organizaciju kadetske i juniorske lige zajednički stvaramo šampione. Već od petka ćemo se nadati još jednom uspehu, kadeta na Evropskom prvenstvu koje počinje 10. avgusta u Novom Sadu. Ubeđen sam da će dosta ovih momaka igrati i za A selekciju – rekao je Danilović. – Ovo ne govorim sa aspekta nekog ko je pametniji ili sa mesta predsednika Saveza, već iz ugla nekog ko je igrao košarku. Ovaj period prelaska iz juniora u seniore je veoma osetljiv i bitan za ove momke. Iskreno se nadam da će klubovi u kojima oni igraju da im daju dovoljno prostora. Naravno, znam koliko je i teško voditi klub, svi istovremeno očekuju rezultate i da se stvaraju mladi igrači, ali, nadam se da će dobijati još više prostora jer je to jedini način da mnogi od ovih momaka budu u A reprezentaciji Srbije. Od srca im čestitam i zahvaljujem im na ovom neverovatnom uspehu.

Prisutnima se obratio i potpredsednik za mušku košarku Igor Rakočević,

– Primarni cilj je bio da se plasiramo na Svetsko prvenstvo sledeće godine, ali je napravljen i korak dalje pa je osvojeno zlato, drugo uzastopno juniorsko, što je stvarno retkost u evropskoj košarci. Zahvljujemo se svim momcima koji su se žrtvovali, dali svoje vreme, trenerima… Ono što je stvarno bilo interesantno je da su stvarno igrali kao odrasli, seniorski igrači. Uklopiti ove dečake da tako igraju je veliko umeće i za to zasluge pripadaju treneru Bućanu. Nadam se da ćemo na Svetskom prvenstvu sledeće godine napraviti još jedan ovakav rezultat.

Čovek koji je sa svojim saradnicima sjajno vodio ekipu sa klupe, čije su zasluge za ovo zlato nemerljive – Aleksandar Bućan, pre govora pozvao je kapitena Dalibora Ilića da uruči zlatne medalje iz Rige predsedniku KSS Predragu Daniloviću i generalnom sekretaru KSS Dejanu Tomaševiću, koji su sa zadovoljstvom pozdravili ovaj gest.

– Pokazali smo kroz ovo takmičenje ko smo i šta smo. Hvala Savezu za obezbeđene uslove za pripreme i rad, ovo je uspeh svih zaposlenih u KS Srbije. Ovo je medalja mojih kolega koji rade sa ovim igračima u klubovima, kao i medalja klubova iz kojih oni dolaze. Naravno, bez stručnog štaba koji je delovao kao jedan tim ne bismo uspeli. Veliku pomoć sam imao od mojih asistenata i nadam se da su pred ovim momcima još velika takmičenja i da će biti uspešni kao sada – poručio je Bućan.

Kapiten naših zlatnih juniora Dalibor Ilić, inače košarkaš Igokee, odgovorio je na dva pitanja za tebe – šta je pomislio kada je prvi podigao pehar i kako je Republika Srpska proslavila ili kako će tek da proslavi ovo zlato.

– Osećaj je neopisiv… Kada sam podigao pehar, bio sam u šoku, ovo je za mene najveći uspeh u karijeri. Meni kao momku iz Republike Srpske to mnogo znači. Nije mala stvar biti kapiten ove generacije. Hvala stručnom štabu i saigračima što su imali poverenje u mene. Osećam se ponosno. Hvala svima koji su nam pružili podršku, Savezu koji je od početka uz nas, svima iz Srbije i Republike Srpske. Tamo su ljudi već proslavili, ali tek će kada ja stignem…

Na kraju, MVP prvenstva i član najbolje petorke EP Marko Pecarski upitan je ko ga je prvi posle utakmice pozvao telefonom i šta mu je rekao, malo se zbunio, a zatim rekao:

– Prvi su me pozvali članovi porodice u najbliži prijatelji, koji su mi čestitali na velikom uspehu… – uz osmeh je rekao Pecarski.

Posle konferencije, održan je prigodan koktel, a zlatni juniori su dobili tortu u obliku košarkaške lopte na kojoj je bila replika medalje iz Rige.

Srbiju je na Evropskom prvenstvu u Letoniji predstavljalo ovih 12 igrača: Pavle Kuzmanović, Altin Islamović, Luka Cerovina, Bogdan Nedeljković, Marko Pecarski, Bogdan Rutešić, Zoran Paunović, Arijan Lakić, Toma Vasiljević, Dalibor Ilić, Uroš Trifunović i Filip Petrušev.

U stručnom štabu selektora Aleksandra Bućana bili su pomoćni treneri Žarko Milaković i Bojan Salatić, kondicioni trener Miloš Cvetanović, fizioterapeut Aljoša Ljubičić, kao i tim menadžer Viktor Antić.