Juniorska reprezentacija u 3h3 košarci osvarila je pobedu i poraz prvog dana kvalifikacija za FIBA 3h3 U18 Evro kup koje se održavaju u mađarskom Solnoku.
Srbija je otvorila ceo kvalifikacioni turnir u Solnoku, s obzirom da je igrala prvi meč dana. Protivnik je bila reprezentacija Gruzije koju su naši juniori ubedljivo pobedili rezultatom 21:9. U ovom meču prikazana je izvanredna partija svih igrača i ovom pobedom su nagovestili dobar nastup na celokupnom turniru.
Ipak, u pretposlednjoj utakmici na programu danas, rival Srbije bila je reprezentacija Španije koja je slavila rezultatom 21:20. Naime, naša ekipa je dominirala tokom čitavog meča, i pred sam kraj imala rezultatsku prednost od 20:16, da bi lošom odbranom pre svega dovela sebe do poraza.

U našoj grupi nakon prvog dana ekipe Estonije i Španije ostvarile su po dve pobede, dok smo sa po jednom pobedom i porazom, a reprezentacije Gruzije i Izreala zabeležile po dva poraza.

U drugoj kvalifikacionoj grupi domaćin Mađarska je prikazala dve impresivne partije (protiv Holandije i Crne Gore), čime se uz Češku (koja je takođe ostvarila dve pobede) nalazi na prvom mestu u svojoj grupi. Podsećamo da je sistem kvalifikacija takav da će prvoplasirane ekipe iz obe grupe overiti prve dve vize za Evro kup koji će se održati u Debrecinu od 31.avgusta do 2. septembra, a da će se preostali učesnici dobiti kroz baraž (drugoplasirane i trećeplasirane ekipe iz grupa „ukrštaju“ i pobednici bi trebalo da „putuju“ za Debrecin takođe). Ali, ovaj scenario (koji bi odgovarao našoj reprezentaciji gde će četiri ekipe sa kvalifikacija u Mađarskoj ići u Debrecin) je moguć samo u slučaju da Mađarska osvoji prvo mesto u svojoj grupi – što će se najverovatnije i desiti prema partijama koje su danas prikazali.

Juniore Srbije sutra očekuju još dva meča u grupi: prvi od 14.00 sati protiv reprezentacije Izraela, da bi od 18.00 časova igrali protiv ekipe Estonije. U zavisnosti od plasmana u grupi (jer postoji i šansa da Srbija završi kao prvoplasirana – u slučaju da pobedi oba meča, a da pri tim Estonija savlada Španiju) eventualni mečevi baraža su predviđeni za termin od 20.40 sati.

Svi direktni prenosi utakmica iz Solnoka mogu se pratiti na zvaničnoj veb stranici kvalifikacionog turnira na adresi:
http://www.fiba.basketball/europe/3x3U18/2018/Hungary, kao i na zvaničnom „jutjub“ FIBA kanalu: https://www.youtube.com/user/3x3planet