Japanski grad Ucunomija će 2. i 3. novembra 2019. biti domaćin finalnog FIBA Masters 3h3 turnira za ovu godinu, ali ono što je još bitnije je da će pre samog turnira biti obavljena ceremonija objavljivanja ekipa koje su direktno obezbedile učešće na Olimpijskim igrama sledeće godine u Tokiju na osnovu plasmana i pozicija federacija na FIBA 3h3 rang listi.

Muška seniorska reprezentacija Srbije će tom prilikom biti predstavljena kao jedan od četiri tima direktna učesnika Olimpijskog turnira u Tokiju sledećeg jula (ukupno na turniru učestvuje osam nacionalnih selekcija). Preostala četiri učesnika će se dobiti posle dva kvalifikaciona turnira koji će biti održani sledeće godine.

Košarkaški savez Srbije bi trebalo da i ovu godinu završi na prvom mestu FIBA 3h3 rang liste u muškoj konkurenciji. Pored Srbije, u muškoj konkurenciji Rusija i Kina bi trebalo da takođe budu učesnici Olimpijskih igara na osnovu plasmana na rang listi. Po istom principu će biti određene i ženske reprezentacije koje će direktno učestvovati na Olimpijskom turniru. Tradicionalno je 1. novembar datum kada FIBA 3h3 pravi konačan presek pozicija na rang listi i prema tom trenutnom plasmanu se utvrđuju i pozicije federacija. Pored prvog kriterijuma koji je plasman na FIBA 3h3 rang listi, federacije moraju da ispune i dodatne kriterijume za plasman na Olimpijske igre, kao što su to da u okviru federacije mora da postoji zvanično 3h3 prvenstvo, kao i da federacija mora da ima predstavnika koji je prošao potrebnu FIBA 3h3 edukaciju.

Finalni FIBA 3h3 Masters koji se 2. i 3. novembra održava u Ucunomiji je poslednji turnir sezone koji okuplja najboljih 12 ekipa na svetu (ekipa koje su osvojile tokom sezone najviše bodova i turnira), a koji ima i najveći nagradni fond. Naše tri ekipe će „braniti boje“ Srbije na ovoj najvećoj timskoj smotri, a to su: Novi Sad, Liman i Zemun. Kompletan turnir možete da pratite u direktnom prenosu na zvaničnom „jutjub“ FIBA kanalu na adresi https://www.youtube.com/user/3x3planet, kao i na zvaničnoj stranici turnira na adresi https://worldtour.fiba3x3.com/2019/utsunomiya