Istorijat / Istorija ženske košarke
Ženska seniorska reprezentacija Jugoslavije premijernu utakmicu odigrala je 21. septembra 1946. godine u Bukureštu na prvom šampionatu Balkana. Debi je bio više nego uspešan, pobeđena je domaća selekcija sa 23:6. Prvu pobedu u istoriji naše ženske košarke izvojevale su Mladenović, Ful, Aksentijević, Petrović, Radovanović i Dakić, košarkašice Crvene zvezde, Madera iz Zadra i igračice Kvarnera Soldo i Punter. Selektor je bio legendarni Bora Jovanović, profesor DIF, istaknuti košarkaški radnik i sudija, a od 1948. prvi predsednik Košarkaškog saveza Srbije.
 
Na domaćoj sceni dominirale su košarkašice Crvene zvezde sa nedostižnih 15 uzastopnih titula šampiona (1946-1960). Crveno-bele gracije činile su i gro reprezentacije Jugoslavije. Prvo pojavljivanje „plavih“ dama na prvenstvima Evrope bilo je 1954, kada je naš glavni grad bio domaćin najboljim košarkašicama Starog kontineta. Osvojeno je respektabilno peto mesto, a ostvarene su dve pobede koje će se pamtiti za sva vremena. Savladane su Nemačka (69:14) i Francuska (55:50). Na čuvenom Tašu, plave gracije Cicu Kalušević, Branku Prelević, Aleksandru Gec, Branku Cipruš, Ljubicu Otašević i ostale predvodio je selektor Strahinja Braca Alagić.

1954. godina – Otvaranje Evropskog prvenstva u Beogradu

1954. godina, EP Beograd – Radost posle pobede
Sledećih skoro četiri decenije reprezentacija Jugoslavije bila je redovan učesnik šampionata Evrope. U konkurenciji neprikosnovenog Sovjetskog Saveza, za čiju selekciju je bilo rezervisano zlatno odličje, naša reprezentacija je bila sve ozbiljniji kandadat za preostale dve pozicije na pobedničkom postolju. Prva medalja stigla je 1968. u italijanskoj Mesini. Ponovo je na klupi bio Strahinja Alagić , a na terenu je neprikosnoveni lider i strelac bila Marija Veger , dok su ogroman doprinos ovom istorijskom uspehu pružile Olga Đoković, Jelica Kalenić, Milica Radovanović, Stanka Stošić i Spomenka Milojević.

1956. godina – Evropsko prvenstvo u Čehoslovačkoj

1956. godina, SP u Peruu – Reprezentacija ispred predsedničke palate
Samo dve godine kasnije, na šampionatu Evrope u Roterdamu, Jugoslavija je ponovo osvojila medalju. Ovoga puta, pod vođstvom Ladislava Demšara, stiglo se do bronzanog odličja. Ekipa je bila u gotovo nepromenjenom sastavu, ali treba izdvojiti debi Snežane Zorić.
Na sledeću medalju čekalo se do šampionata Evrope 1978. godine u Poznanju. Jugoslavije je ponovo bila vicešampion Evrope. Selektor je bio Borislav Ćorković, a prvenstvo u Poljskoj bilo je poslednje na kome je učestvovala legendarna Marija Veger. Njenu lidersku ulogu preuzimale su Sofija Pekić, Vukica Mitić i plejada mlađih košarkašica.

1968. godina – Evropsko prvenstvo u Italiji

1968. godina, EP u Italiji – Petorka za medalju
Dolazak Milana Cige Vasojevića na kormilo reprezentacije 1980. godine bio gotovo revolucionaran potez. Usledili su najveći uspesi ženske košarkaše reprezentacije. Na njegovom debiju na EP u Banjaluci osvojena je bronzana medalja, a samo koji mesec kasnije isti uspeh postignut je na Olimpijskim igrama u Moskvi.
Vasojević je izvršio smenu generacija, pružio je priliku talentovanim igračicama u koje je bezrezervno verovao – Anđeliji Arbutini, Daniri Nakić, Raziji Mujanović, Jelici Komnenović, Oliveri Krivokapić, Bojani Milošević, Slađani Golić… Na Univerzijadi u Zagrebu 1987. godine Jugoslavija je osvojila zlatnu medalju, jedinu u žanskoj seniorskoj konkurenciji. Iste godine, na šampionatu Evrope u Kadizu, osvojena je srebrna medalja, a u finalnom meču protiv SSSR, večiti favorit je bio dugo na mukama – 73:83.

1978. godina – Evropsko prvenstvo u Poljskoj

1980. godina – Evropsko prvenstvo u Banja Luci, Jugoslavija
Olimpijske igre u Seulu 1988. godine bile su kruna jedne sjajne generacije. U nezaboravnom sećanju ostaće koš Anđelije Arbutine sekund pre kraja polufinalnog meča protiv Australije (57:56) i plasman u veliko finale. U borbi za olimpijsko zlato, izabranice Milana Vasojevića pružile su fantastičan otpor moćnoj selekciji SAD (70:77).
Sa uspesima je nastavljeno i posle odlaska trofejnog stručnjaka Milana Cige Vasojevića. Njegov naslednik Mihajlo Vuković delimično je promenio sastav koji je na Svetskom prvenstvu 1990. godine stigao do naslova vicešampiona. Samo godinu dana kasnije, usledio je novi bljesak. Na EP u Izraelu pod vođstvom selektora Miodraga Veskovića osvojena je srebrna medalja. U grupnoj fazi takmičenja pobeđen je Sovjetski Savez (75:74), ali je „Zbornaja“ uspela da se revanšira u finalnom meču (97:84) i sruši snove o zlatnoj medalji, kojoj je naša selekcija, po prikazanoj igri, bila nikad bliža. Ispostavilo se bio je to poslednji veliki uspeh i medalja naše ženske košarke. Usledio je rasapad SFRJ, rat i sankcije UN, koje su pogubno delovale na rezultate i dalji razvoj ženske košarke.

1988. godina – Olimpijske igre u Seulu

1990. godina – Svetsko prvenstvo u Maleziji
U 21. veku jedini rezultat vredan pažnje bilo je peto mesto na šampionatu Evrope 2001. u Francuskoj. Usledili su sve slabiji rezultati na kontinentalnim šampionatima (od 2003. do 2009), deveta i 13. mesta, a na EP u Poljskoj 2011. Srbija nije učestvovala zbog neuspeha u kvalifikacijama.

2001. godina – Evropsko prvenstvo u Francuskoj

2002. godina – Svetsko prvenstvo u Kini
Najava boljih dana, svetlije budućnosti i povratka na staze uspeha ženske košarke stigla je izborom Dragana Đilasa na čelo Košarkaškog saveza Srbije. Dame pod obručima dobile su ponovo tretman i pažnju kakvu zaslužuju svojim entuzijazmom i energijom. Brzo su oživeli regionalni centri, sve veći broj devojčica vredno trenira u nadi da će jednog dana postati košarkašica, igrati u nacionalnom timu. Proslavljena reprezentativka Ana Joković na funkciji potredsednika KSS i novoizabrana selektorka Marina Maljković, bile su garant da će Srbija ponovo igrati važnu ulogu u evropskoj košarci i biti konkurentna u borbi za medalje na velikim takmičenjima.
Fenomenalni rezultati došli su već na Evropskom prvenstvu 2015. godine, na kome je Srbija osvojila prvu zlatnu evropsku medalju u istoriji naše ženske košarke. Sjajno vođene od strane selektora Marine Maljković, naše devojke su odlično odigrale veći deo šampionata. U polufinalu je pred ekipom Marine Maljković, posle neizvesne završnice, pala Belorusija (74:72). U istorijskom finalu u Budimpešti, Srpkinje su posle velike borbe savladale Francusku (76:68) i stigle do zlatne medalje i najvećeg uspeha u istoriji naše ženske igre pod obručima. Ana Dabović je proglašena za najbolju igračicu Evropskog prvenstva, dok je mesto u najboljoj petorci šampionata, uz Anu, našla i Sonja Petrović.
Samo godinu dana kasnije, leta 2016. godine, naše dame su ponovo pisale istoriju. Prvi put posle Seula 1988, naš ženski nacionalni tim osvojio je olimpijsku medalju, prvu pod imenom Srbije. Naime, na Olimpijskim igrama u Riju, ekipa Marine Maljković osvojila je zlata vrednu bronzu…
Srpkinje su, posle tri poraza na startu takmičenja u grupi B, u pravom trenutku podigle podigle formu i zaigrale odlično u finišu takmičenja po grupama, kao i u eliminacionim mečevima. U četvrtfinalu su pred našim timom pale odlične Australijanke (73:71), u polufinalu je Španija bila bolja od Srbije (68:54), da bi u meču za treće mesto i bronzanu medalju naš tim posle fenomenalne partije savladao Francusku (70:63) i osvojio prvo olimpijsko odličje za Srbiju.

Gordana Bogojević – 2005. EP u Turskoj
Ana Joković – 2005. EP u Turskoj
Milica Dabović – 2009. EP u Letoniji
2015-godina-evropsko-prvenstvo-u-budimpesti2015. – EP u Budimpešti
Rio de Zaneiro. 20.08.2016. Kosarkasice, dodela nagrada, bronzana medalja, postolje, grupna, tim ekipa, kosarka zene srbija francuska, RAS foto aleksandar dimitrijevic2016. – OI u Riju
ana-dabovic-oi-u-riju-2016Ana Dabović – OI u Riju 2016
ana-dabovic-2015-ep-u-budimpestiAna Dabović 2015. – EP u Budimpešti
jelena-milovanovic-2015-ep-u-budimpestiJelena Milovanović 2015. – EP u Budimpešti
jelena-milovanovic-oi-u-riju-2016Jelena Milovanović – OI u Riju 2016
milica-dabovic-oi-u-riju-2016Milica Dabović – OI u Riju 2016
pobednicki-ples-na-ep-u-budimpesti-2015Pobednički ples 2015. – EP u Budimpešti
slavlje-na-olimpijskim-igrama-u-riju-2016Slavlje – OI u Riju 2016
slavlje-sampionki-na-ep-u-budimpesti-2015Slavlje – 2015. EP u Budimpešti
sonja-petrovic-2015-ep-u-budimpestiSonja Petrović – 2015. EP u Budimpešti
sonja-petrovic-oi-u-riju-2016Sonja Petrović – OI u Riju 2016

Najznačajniji uspesi ženske košarke

OLIMPIJSKE IGRE

Moskva 1980: BRONZANA MEDALJA – Vera Đurašković, Mersada Bećirspahić Jelica Komnenović, Mira Bjedov, Vukica Mitić, Sanja Ožegović, Sofija Pekić, Jasmina Perazić, Marija Tonković, Zorica Đurković, Vesna Despotović, Biljana Majstorović. SELEKTOR: Milan Vasojević.

Seul 1988: SREBRNA MEDALJA – Stojna Vangelovska, Mara Lakić, Žana Lelas, Eleonara Vild, Kornelija Kvesić, Danira Nakić, Slađana Golić, Polona Dornik, Razija Mujanović, Vesna Bajkuša, Anđelija Arbutina, Bojana Milošević. SELEKTOR: Milan Vasojević

Rio 2016 – BRONZANA MEDALJA: Tamara Radočaj, Sonja Petrović, Saša Čađo, Sara Krnjić, Nevena Jovanović, Jelena Milovanović, Dajana Butulija, Aleksandra Crvendakić, Dragana Stanković, Milica Dabović, Ana Dabović, Danijel Pejdž. SELEKTOR: Marina Maljković.

SVETSKA PRVENSTVA

Malezija 1990: SREBRNA MEDALJA – Anđelija Arbutina, Bojana Milošević, Danijela Ilić, Danira Nakić, Eleonara Vild, Kornelija Kvesić, Mara Lakić, Nina Bjedov, Razija Mujanović, Slađana Golić, Tima Džebo, Vesna Bajkuša. SELEKTOR: Mihajlo Vuković

EVROPSKA PRVENSTVA

Mesina 1968: SREBRNA MEDALJA – Slavojka Taušan,Jelica Kalenić, Meta Štoka, Nada Miletić, Jasna Selimović, Ružica Meglaj, Milica Radovanović, Spomenka Milojević, Marija Veger, Stanka Stošić, Marjana Bremec, Olga Đoković. SELEKTOR: Srahinja Alagić

Roterdam 1970: BRONZANA MEDALJA – Slavojka Taušan, Marija Veger, Ankica Bašić, Irena Gal, Ana Tot, Ružica Meglaj, Olga Đoković, Branka Jovanović, Snežana Zorić, Stanka Stošić, Mirjana Maksimovoić, Neda Maletić: SELEKTOR: Ladislav Demšar

Poznanj 1978: SREBRNA MEDALJA – Maja Kutleša, Marija Demšar Veger, Marjana Bušljeta, Mira Bjedov, Vukica Mitić, Danica Guberinić, Sofija Pekić, Branka Jovanović, Zorica Đurković, Drinka Milović, Biljana Majstorović, Ljiljana Stanojević: SELEKTOR: Borislav Ćorković.

Banjaluka 1980: BRONZANA MEDALJA – Sanja Ožegović, Mersada Bećirspahić, Jelica Komnenović, Natalija Bacanović, Vukica Mitić, Jasna Pepunik, Sofija Pekić, Marija Tonković, Zorica Đurković, Vesna Despotović, Biljana Majstorović, Polona Dornik. SELEKTOR: Milan Vasojević.

Kadiz 1987: SREBRNA MEDALJA – Stojna Vangelovska, Zagorka Počeković, Jelica Komnenović, Olivera Krivokapić, Kornelija Kvesić, Danira Nakić, Slađana Golić, Polona Dornik, Razija Mujanović, Jasmima Perazić, Anđelija Arbutina, Bojana Milošević. SELEKTOR: Milan Vasojević

Tel Aviv 1991: SREBRNA MEDALJA – Danijela Ilić, Mara Lakić, Eleonora Vild, Vesna Bajkuša, Nina Bjedov, Danira Nakić, Slađana Golić, Žana Lelas, Razija Mujanović, Silvana Mirvić, Anđelija Arbutina, Bojana Milošević: SELEKTOR: Miodrag Vesković

Budimpešta 2015 – ZLATNA MEDALJA: Tamara Radočaj, Sonja Petrović, Saša Čađo, Sara Krnjić, Nevena Jovanović, Jelena Milovanović, Dajana Butulija, Tijana Ajduković, Kristina Topuzović, Milica Dabović, Ana Dabović, Danijel Pejdž. SELEKTOR: Marina Maljković.

UNIVERZIJADE

Edmonton 1983: BRONZANA MEDALJA – Slavica Šuka, Snežana Božinović, Jelica Komnenović, Olivera Čangaloivć, Olivera Krivokapić, Stojna Vangelovska, Slađana Golić, Polona Dornik, Biljana Majstorović, Jasmina Perazić, Cvetana Dekleva, Marija Uzelac. SELEKTOR: Milan Vasojević

Kobe 1985: BRONZANA MEDALJA – Slavica Šuka, Snežana Božinović, Biljana Đogo, Olivera Krivokapić, Naida Hot, Kornelija Kvesić, Jasmina Kalić, Razija Mujanović, Biljana Majstorović, Slavica Pecikoza, Timra Imširović, Bojana Milošević. SELEKTOR: Aleksandar Stanimirović.

Zagreb 1987: ZLATNA MEDALJA – Stojna Vangelovska, Andrea Nikolić, Jelica Komnenović, Olivera Krivokapić, Danira Nakić, Anđelija Arbutina, Slađana Golić, Polona Dornik, Razija Mujanović, Zagorka Počeković, Bojana Milošević, Jasmina Perazić. SELEKTOR: Milan Vasojević

Izmir 2005: SREBRNA MEDALJA – Marija Erić, Neda Đurić, Nataša Maksimović, Danijela Rizvić, Rada Vidović, Anica Tešić, Ines Kresović, Marina Puškar, Mina Maksimović, Nataša Popović, Jelena Velinović, Suzana Milovanović. SELEKTOR: Dragomir Bukvić