Историјат / Историја кошарке

Период: осамдесете

Нови селектор Крешимир Ћосић и Дражен Далипагић као капитен предводили су плаве на Светском првенству у Барселони 1986. године. Уз Прају и Ратка Радовановића са Драженом Петровићем стигли смо до бронзане медаље. На овом такмичењу дебитовао је Владе Дивац, као први изданак нове ЗЛАТНЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ – белог дрим тима.

Бронза је освојена и у Атини годину дана касније на Европском првенству. Репрезентацији се прикључују још три голобрада момка Ђорђевић, Кукоч и Рађа, који су те године на Светском јуниорском првенству у Бормију, освојили златну медаљу за нашу репрезентацију.

На Олимпијским играма 1988. године пропустили смо прилику да са Душаном Ивковићем поново будемо на Олимпијском врху. Петровић, Паспаљ, Дивац, Рађа, Кукоч и Жељко Обрадовић наговештавају нови златни низ. Успех су употпуниле и девојке које су се такође попеле на победничко постоље освојивши сребрну медаљу.

Европско првенство у Загребу 1989. године на коме смо све противнике добијали са преко 20 поена разлике почетак је новог златног низа. Први наступ бележи и Саша Даниловић, будући ас светског формата. У Буенос Аиресу на светском првенству доминирају момци у плавим дресовима. По трећи пут освојено је Светско првенство.

Рим 1991. и поново апсолутна надмоћност над противницима. Саша Ђорђевић, Даниловић, Кукоч, Рађа, Савић, Сретеновић и Паспаљ наговештавају да ће на Олимпијским играма у Барселони 1992. године, доћи до дуго чеканог окршаја између БЕЛОГ и ЦРНОГ дрим тима.

1989 – „казнена експедиција“ на ЕП у Загребу

1991 – европска надмоћ у Риму

1 2 3 4 5 6