Историјат / Историја кошарке

Период 1970. – 1980.

Пето Светско првенство, одржано у Љубљани 1970. године круна је једне генерације која има велике заслуге за популарност кошарке на овим просторима. Јунаци наших непроспаваних ноћи, када смо са нестрпљењем чекали директне радио преносе из далеке Америке и радовали се њиховим играма и успесима, преточили су сребрне медаље у једну – златну – у титулу СВЕТСКИХ ШАМПИОНА.

Данеу, Ћосић, Трајко Рајковић, Чермак, Плећаш, Симоновић, Капичић и другови маестрално вођени дирегентском палицом Ранка Жеравице играли су и за Радивоја Кораћа, најбољег стрелца репрезентације, који је годину дана раније настрадао у саобраћајној несрећи.

У тек формираном европском клупском такмичењу Купу Радивоја Кораћа, Локомотива и Београд играју финале, Црвена Звезда осваја Куп Купова Европе, док београдски Раднички предвођен Ражнатовићем, Маровићем, Јарићем, Ивковићем и Дамјановићем стиже до полуфинала Купа шампиона.

Европско првенство у Барселони 1973. године је нова, златна страница наше кошарке. Кићановић, Славнић и Далипагић… Ћосић, Јеловац, Тврдић и Плећаш, Јерков и Шолман, Маровић, Ивковић и Кнежевић освајају прво европско злато остваривши свих седам победа. Домаћин првенства Шпанија побеђена је у финалу резултатом 78:67.

Европско првенство у Београду 1975. потврђује доминацију Плавих. Београд као домаћин, поново се представља Европи у најлепшем светлу. Окосницу тима чине играчи из Барселоне који су освојили злато појачани Мирзом Делибашићем и Рајком Жижићем будућим звездама наше кошарке. Мирко Новосел води плаве до другог злата у утакмици против Совјетског савеза у којој остварујемо победу 90:84 златним кошем Драгана Кићановића у завршници.

Професор Александар Николић тријуфално се враћа на чело репрезентације 1977. у Лијежу. Осваја се треће злато на европским првенствима у низу. Одбојка Кићановица и Славнића заузима место на свим шпицама спортских емисија у наредној деценији.

Светско првенство у Манили је нова потврда доминације ЗЛАТНИХ ДЕЧАКА ЈУГОСЛОВЕНСКЕ КОШАРКЕ. Предвођени Кићановићем и Далипагићем, који је проглашен за најбољег стрелца Светског првенства, освајамо поново после 8 година, титулу ПРВАКА СВЕТА.

Клупска кошарка, бележи фантастичне резултате, Партизан у овом периоду осваја три купа Радивоја Кораћа, Босна је шампион Европе, Женска екипа Црвене звезде за коју наступају Пекић, Ђурковић, Марковић, Митић такође осваја титулу првака Европе. Женска репрезентација осваја сребро 1978. године у Познању и бронзу 1980. у Бањалуци на Европским првенствима. Јуниорска и кадетска репрезентација закључно са 1980. годином освајају 12 медаља на Европским првенствима од којих је пет најсјајнијих – златних.

Олимпијске игре у Москви 1980. године означавају круну једне сјајне генерације… од 1973. до 1980. године мушка репрезентација освојила је пет златних медаља, три европска, једно светско и једно олимпијско злато. На својој првој Олимијади, женска репрезентација осваја бронзану медаљу.

1970 – Светско првенство у Љубљани

1973 – Прво европско злато – Барселона

1975 – Златна медаља на Европском првенству у Београду

1977 – Треће европско злато у низу – Лијеж

1 2 3 4 5 6