Историјат / Историја кошарке

Период 1961. – 1968.

Шесдесете године 20. века, обележене су успесима и медаљама. На европским шампионатима и светским првенствима и Олимпијским играма освојено је 6 сребрних и једна бронзана медаља. Једино злато у овом периоду, освојено је на незваничном првенству света у Чилеу 1966. године. Женска репрезентација на Европском првенству у Италији 1968. године осваја сребрну медаљу и употпуњује низ.

Првенство Европе у Београду 1961. године, пред препуним трибинама Београдског сајма означава једно ново поглавље наше кошарке. Сребрна медаља, је само почетак низа успеха у наредним деценијама. У финалу против до тада неприкосновеног Совјетског савеза, пружили смо достојан отпор, а Радивој Кораћ проглашен је за најбољег стрелца шампионата.

Александра Николића, на кормилу репрезентације 1967. године замењује Ранко Жеравица. На Олимпијади у Мексику 1968. године, предвошени Кораћем, уз Данеуа, Шермака, Трајка Рајковића и Ражнатовића, златним поготком Цветковића са линије слободних бацања у полуфиналу против Совјетског савеза, пласирамо се у наше прво Олимпијско финале.

Сребром на Европскм првенству 1969. године окрећемо нову страницу кошаркашке историје. Предстоје златне године наше репрезентације.

1960 – Олимпијске игре у Риму

1961 – Прва медаља, Европско првенство у Београду

1968 – Олимпијско Сребро, Мексико

1 2 3 4 5 6