Историјат / Историја кошарке

Период 1945. – 1959.

Већ 1945. године наши кошаркаши имају прве међународне наступе. Под именом репрезентација Београда, мушка и женска екипа играју против репрезентације Софије. У Суботици се организује првенство република у кошарци на коме побеђује екипа Југословенске армије.

Много се ради на пропагирању кошарке и њеној масовности. Организује се турнир градова на Ријеци. 1947. године бележимо и прво учешће наше репрезентације на првенству Европе у Прагу.

Црвена Звезда доминира домаћим првенством о обе конкуренције. Небојша Поповић као тренер осваја 17 титула првака државе.

Крајем 1948. године оснива се Кошаркашки савез Југославије, покреће се часопис Кошарка. Након квалификација у Ници, учествујемо на првом Светском првенству првенству у Буенос Аиресу 1950. године.

Данило Кнежевић, дугогодишњи Председник КСЈ отвара првенство Европе за жене 1954. године, на Ташмајдану, на коме смо показали да можемо организовати највеће кошаркашке манифестације на врхунском нивоу.

Александар Николић замењује Небојшу Поповића на месту селектора репрезентације и почиње да ствара тим за велика дела. Крајем педесетих рађају се будуће звезде светског формата, пре свих Радивој Кораћ, затим Немања Ђурић, Слободан Гордић, Иво Данеу, Јосип Ђерђа… Освајамо Медитеранске игре у Бејруту 1959. године, а на Олимпијади у Риму 1960. године заузимамо 6. место.

Радомир Шапер и Борислав Станковић активно се укључују у рад Кошаркашког савеза Југославије.

Вилмош Лоци (Партизан, Пролетер) први је играч који је уписао сто наступа у репрезентативном дресу. Демшар, Гец, Соколовић, Поповић, Роклицер, Калембер и Марјановић стичу искуства са репрезентацијом и преносе их својим клупским друговима… Кошарка напредује крупним корацима у свим сегментима и стиче популарност на читавој територији Југославије.

1947 – Европско првенство у Прагу

1948 – Мушка и женска репрезентација на Балканском сампионату

1950 – Прво Светско првенство у Аргентини

1959 – Prva zlatna medalja – Mediteranske igre Bejrut

1 2 3 4 5 6