FIBA je saopštila spisak od 24 reprezentacije koje će učestvovati na kvalifikacionim turnirima za Olimpijske igre u Tokiju 2020.

Četiri kvalifikaciona turnira sa po šest reprezentacija održaće se od 23. do 28. juna 2020. godine. Samo pobednici svakog turnira obezbediće plasman na Olimpijske igre, na kojima će učestvovati 12 nacionalnih selekcija. Na FIBA kvalifikacionim turnirima će učestvovati 16 najbolje plasiranih ekipa sa Svetskog prvenstva u Kini koje se nisu kvalifikovale i po dve najbolje rangirane selekcije sa svakog kontinenta na FIBA listi, a to su Slovenija i Hrvatska, Angola i Senegal, Južna Koreja i Kina i Meksiko i Urugvaj.

Proces prijavljivanja za domaćine kvalifikacionih turnira počeće uskoro, a spisak od 24 selekcije koje će se boriti za olimpijsku vizu izgleda ovako: Angola, Brazil, Kanada, Kina, Hrvatska, Češka, Dominikansa Republika, Nemačka, Grčka, Italija, Koreja, Litvanija, Meksiko, Novi Zeland, Poljska, Portoriko, Rusija, Senegal, Srbija, Slovenija, Tunus, Turska, Urugvaj, Venecuela.

Do sada su učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju obezbedili Nigerija, Argentina, SAD, Iran, Francuska, Španija, Australija i Japan kao zemlja domaćin.