U Bujanovcu je 20. i 21. aprila 2019. godine po deveti put održan tradicionalni međunarodni mini basket festival „Sačuvajmo decu“.

Festival je po svojoj prirodi imao međunarodni karakter. Učešće su uzele mini basket ekipe iz Makedonije i Srbije, a po broju učesnika je oboren rekord samog turnira – više od 750 devojčica i dečaka je ove godine uzelo učešće na festivalu u Bujanovcu.

Svi učesnici su po tradiciji dobili medalje za učešće na ovoj manifestaciji, dok je svaki klub dobio pehar i zahvalnicu. Za dva dana festivala odigrano je 60 mini basket utakmica na tri specijalno postavljena mini basket terena. Igralo se sa loptama br.4 i br.5 – u zavisnosti od uzrasne kategorije.

Pokazni trening za najmlađe držao je Rade Georgievski, ali ovoga puta je predstavljen novi vid mini basket igre i to na veštačkoj travi, posle čega je odigrana promotivna utakmica čiji su učesnici bili najmlađi.

Manifestacija čiji je glavni organizator bio lokalni klub „Plej 017“ održana je na izuzetno visokom nivou, sa jasnom porukom da svi mi, treneri i roditelji, pratimo i poštujemo slogan „Sačuvajmo decu“, a zadatak dece je da čuvaju košarkašku loptu, treniraju, uče i postanu dobri ljudi. Predsednik kluba Nenad Stajić zahvalio se svima koji su došli u SC „Mladost“ i podsetio na moto manifestacije „Sačuvajmo decu”, dok se u ime lokalne samouprave koja je podržala festival obratio zamenik predsednika Stojanča Arsić, rekavši da su svi učesnici pobednici, dok je predsednik Mini basket uduženja Srbije Rade Georgievski deci poručio da slušaju trenere i da umesto mobilnih telefona u ruke uzmu lopte.