16.04.2014. Održan turnir "Basket 3x3 Košutnjak 2014" u Beogradu

Prošlog vikenda, 12. i 13. aprila 2014. godine, u Zavodu za sport i medicinu sporta RS, u hali Doma sportova, Prvog nacionalnog trening centra, održan je turnir „ BASKET 3x3 KOŠUTN?AK 2014”. Turnir se održao pod okriljem FIBE, a pokrovitelji su bili Ministarstvo omladine i sporta RS i Košarkaški savez Srbije. Takmičenje su zajednički organizovali Zavod za sport i medicinu sporta RS, Fakultet za sport, Univerziteta “ Union – Nikola Tesla” iz Beograda i Sportski savez Srbije. Doprinos dobroj organizaciji dali su i Košarkaški savez Vojvodine i Košarkaški savez Beograda. Turnir su u ime organizatora otvorili mr Aco Gajević, pomoćnik direktora Zavoda za sport i medicinu sporta RS i dr Ivanka Gajić, dekan Fakulteta za sport.

Na turniru su učestvovale 43 ekipe, u četiri kategorije. Prvog dana, u prepodnevnim satima, nastupilo je deset ekipa devojčica u kategoriji U15, predstavnica većinom ženskih košarkaških klubova iz Beograda i Mladenovca, kao i školska ekipa OŠ “Zmaj” iz Beograda. Nabolja ekipa bila je ekipa “Dream Team” KK “Ras” u sastavu : Marta Čelebić, Tina Selaković, Mitra Stevanović i Sofija Filipović. Drugo mesto zauzela je ekipa “Teletabisi,” iz istog kluba, u kojoj su nastupile: Marija Rafael, Stela Presečki i Milica Barać. Bronzani je bio tim “Zlatne devojčice” iz KK “Girl Basket” u sastavu: Nina Ivanović, Milica Kosović, Maša Komnenović i Darija Bađul. Za najbolju igračicu, u kategoriji U15, proglašena je Tina Selaković, članica pobedničke ekipe.

U subotu, posle podne, takmičilo se dvanaest ekipa u kategoriji dečaka U15. Bili su tu predstavnici najpoznatijih košarkaških klubova, kao i dve ekipe osnovnih škola – “Sveti Sava” iz Kikinde i “Zmaj” iz Beograda. Najbolji je bio tim KK “Crvena zvezda” u sastavu: Danilo Petrović, Filip Vidačić, Aleksa Uskoković i Igor Stevanović. Drugoplasirana je bila ekipa KK “Zemun” u sastavu: Vuk Vulikić, Marko Pecarski, Nikola Pavić i Uroš Isailović. Treće mesto osvojila je ekipa “Pun gas ajmo Ras” iz KK “Ras”, u sastavu: Voja Cvetković, Luka Bosiljčić, Aleksa Nikolić i Danilo Radunović. Najbolji igrač u kategoriji dečaka U15 bio je Danilo Petrović iz KK Crvena zvezda.

Drugog dana takmičenja u prepodnevnim satima održan je turnir za seniorke, u okviru koga je nastupilo devet ženskih ekipa. Najbolji tim je “Gradimir”, u sastavu: Bojana Štulić, Nataša Jerkić, Elena Pjevac i Maja Radović. Drugoplasirana ekipa bila je “Mećava”, u kojoj su nastupile: Ines Bošnjić, Olivera Gajević i Jelena Trifunović, a trećeplasirani tim “Karaburma”, u sastavu: Marina Radović, Katarina Karanović, Zorana Dedović i Zorana Milović. Za najbolju igračicukod seniorki proglašena je Nataša Jerkić iz ekipe “Gradimir”.

Najveću pažnju turnira privukao je nastup seniora. Takmičili su se najbolji igrači basketa 3x3, ne samo u Srbiji, već i u svetu. Među dvanaest muških seniorskih ekipa, koliko je nastupilo na Trurniru “Basket 3X3 Košutnjak 2014.” najbolji su bili “Master Kafe” iz Beograda, u sastavu: Bogdan Dragović, Lazar Rašić, Dejan Majstorović i Marko Dugošija. Srebrni su bili “3X3 Novi Sad ”, u sastavu: Dušan Domović – Bulut, Nikola Samojlović, Marko Savić i Marko Ždero, a bronzani, “ Ekipa NS ”, koju su predstavljali: Rajko Radinović, Nebojša Stanić, Stefan Stojačić i Nikola Ugrica. Najbolji igrač muškog seniorskog turnira bio je Dejan Majstorović iz pobedničkog tima “Master Kafe”.

    

    

 

 

 

15.04.2014. Promocija Razvojne lige Košarkaškog saveza Srbije


U Kući košarke održana je promocija kao i žrebanje takmičarskih parova za drugo izdanje Razvojne lige Srbije čiji su organizatori Košarkaški savez Srbije i Udruženje klubova KLS, a osnovni cilj da se velikom broju mladih i perspektivnih igrača produži trenažni proces i takmičarska sezona.

Na promociji su bili prisutni potpredsednik KSS zadužen za takmičenje Dejan Tomašević, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović, osnivač McCann Beograd Srđan Šaper, kao i predsednik Udruženja klubova KLS Darko Jovičić. Ligu kao donatori pomažu Meken Beograd i Fabrika kartona Umka DO Beograd.

- Hvala Srđanu Šaperu i ljudima iz fabrike kartona Umka bez kojih ne bi došlo do realizacije ovog projekta. Želim da pohvalim i sve ljude koji vode ovu ligu jer su uložili veliki napor i trud da se sve ovo organizuje. Iskreno se nadam da će liga biti još kvalitetnija nego što je bila prošle godine, mada smo zahvaljujući prošlogodišnjoj ove godine imali veliki broj igrača u domaćoj ligi koji su u upravo u Razvojnoj ligi dobili šansu. Siguran sam da ćemo i ove godine ispuniti cilj da kroz 10 utakmica dobijemo igrače koji će jednog dana igrati u velikim klubovima. Želim puno sreće svim učesnicima – istakao je Tomašević.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić naglasio je važnost ovakvih liga za mlade sportiste, ali i apelovao na druge Saveze da organizuju slična takmičenja.

- Hvala pre svega kolegi Jovanoviću koji je podržao ovu akciju. Hvala i gospodinu Tomaševiću koji je inicirao ovu ideju, ali i Košarkaškom savezu koji je pokrovitelj i nosilac ove akcije. Ovo je pravi način da pokažemo da vodimo računa o mladima i da oni nisu zaboravljeni. Znam iz ličnog iskustva da je za svakog sportistu teško kad završi klupsku sezoni i ima šest meseci do početka nove, da organizuje svoje vreme i svoje treninge. Ova liga omogućava sportistima da ne razmišljaju o tim stvarima, već da se skoncentrišu na sebe i na svoj rad jer im daje motiv da nastave da se bave sportom. Apelujem na sve ostale Saveze da krenu stopama Košarkaškog saveza, da se ugledaju na ovakav model, a možda i da ga usavrše – naglasio je Udovičić.

Sa ministrom sporta složio se i njegov kolega iz Vlade Republike Srbije, Tomislav Jovanović ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

- Ministarstvo ne pruža samo deklarativnu podršku ovoj akciji, nego i podršku koja znači aktivno učešće. Ova akcija predstavlja nešto što se direktno uklapa u obrazovni proces. Mi smo u Ministarstvu ovo prepoznali kao izuzetnu akciju van nastavnih aktivnosti. Kroz druženje mladih budućih sportista obezbeđuju se uslovi takmičenja, druženja i tolerancije, a ova akcija Košarkaškog saveza im upravo to i pruža – smatra Jovanović.

Razvojna liga Srbije počeće 29. i 30. aprila i trajaće do 15. juna i igraće se po dvokružnom sistemu. U prvom kolu igraju Napredak – Vršac, Vojvodina Srbijagas – OKK Beograd, Crvena zvezda Telekom – Tamiš, dok će raspored preostalih kola biti određen po Bergerovom sistemu.

Osnivač McCann Beograd Srđan Šaper otkrio je koji su motivi zbog kojih njegova kompanija podržava Razvojnu ligu.

- Mi smo već dve godine neko ko podržava Razvojnu ligu, a to ćemo raditi i u buduće. Iskreno iz dva razloga to činimo. Prvi je što je razvojna liga ključ omasovljenja košarke i sporta kod nas, a drugi razlog je privatne prirode pošto je moj otac bio dugo godina čovek koji je ugradio svoj život u razvoj jugoslovenske i srpske košarke – podsetio je Srđan Šaper na svog oca Radomira. - Zbog toga osećam obavezu da tamo gde mogu budem od koristi razvoju i obnovi košarkaškog sporta u našoj zemlji, a ovo je dobra prilika.

Predsednik Udruženja klubova Košarkaške lige Srbije Darko Jovičić istakao je da Razvojna liga, osim važnosti za malde igrače, ima težinu i kada su u pitanju treneri i sudije:

- Ispred 28 klubova koje zastupam želim da se zahvalim firmama McCann Beograd i Fabrika kartona Umka na podršci našem projektu. U ovoj ligi osim mladih igrača, biće veoma važni mladi treneri jer će imati priliku da stiču neophodno iskustvo.

    

    

 

 

14.04.2014. Ženska U16 selekcija putuje na turnir u Slovačku

Ženska kadetska selekcija Srbije učestvovaće od 18. do 20. aprila na turniru u Bratislavi, gde će im rivali biti U16 i U17 selekcije Slovačke, kao i vršnjakinje iz Poljske.

Glavni koordinator svih mlađih ženskih reprezentativnih selekcija Zoran Tir i prvi trener naših kadetkinja Jovan Gorec na turniru u Slovačkoj računaju na sledećih 12 košarkašica: Marija Stojiljković (Aktavis), Ivana Katanić (Smederevska Palanka), Marija Stojanović (Aktavis), Nevena Naumčev (Radnički KG), Đurđina Đokić (Play Off), Milica Zeljković (OKK Feniks, BIH), Tamara Jovančević (Vojvodina), Milica Bojović (Crvena zvezda), Nevena Vučković (Girl Basket), Mina Đorđević (Naisus), Marijana Zukanović (Ruma 92) i Teodora Turudić (Vrbas).

U Stručnom štabu naše U16 selekcije pored Jovana Goreca i Zorana Tira, biće još fizioterapeut Bojana Musović i tim menadžer Sanja Reljić. Sa kadetskom reprezentacijom Srbije na turniru u Slovačkoj biće i Ana Joković, potpredsednica KSS zadužena za žensku košarku.

 

 

13.04.2014. Šampionski het-trik juniora Partizana NIS

Juniori Partizan NIS-a treću godinu uzastopno najbolji su u Srbiji. Crno-beli su do šampionskog het-trika stigli na završnom turniru KSS, gde su u finalnoj utakmici pred više od 1.200 gledalaca u dvorani Osnovne škole „Dušan Radović“ u Nišu savladali Crvenu zvezdu Telekom sa 65:72 (20:15, 12:17 , 12:20, 21:20) posle velike borbe i dramatične završnice.

Na samom početku bolje su snašli crveno-beli koji su preko Marka Tejića brzo poveli sa 14:7. Izabranici trenera Aleksandra Bućana zaigrali su snažnije u odbrani i najviše zahvaljujući Božidaru Baboviću anulirali zaostatak na kraju prvog poluvremena -32:32.

Prelomni trenutak finalnog dvoboja večitih rivala bio u intervalu između 25. i 28. minuta kad su crno-beli uspostavili dominaciju u reketu, a poenima Đoka Šalića napravili seriju 11:0 za vođstvo 47:39. Juniori Partizana imali su 13 poena prednosti u 37. minutu (63:50), ali je zahvaljujući velikoj borbenosti i želji izabranika Slobodana Klipe pobednik rešen tek u poslednjim sekundama. Crveno-beli su krenuli na sve ili ništa, kažnjavali greške rivala, a samo minut pre kraja zahvaljujući Vojislavu Stojanoviću i Jovanu Anđelkoviću smanjili na 67:65. Odluka je pala već u sledećem napadu posle trojke Nemanje Kapetanovića, a veliko slavlje juniora Partizana moglo je da počne pošto je Vanja Marinković pogodio oba slobodna bacanja i postavio konačan rezultat – 72:65.

Za najkorisnijeg igrača finalnog turnira KSS za juniore u Nišu proglašen je Božidar Babović iz Partizana, dok najbolji strelac Predrag Rakićević iz čačanske Mladosti.

U meču za treće mesto juniori Mladosti iz Čačka savladali su Zemun 82:77 (25:18, 18:24, 15:9, 24:26).

FINALE: Crvena zvezda Telekom – Partizan NIS 65:72 (20:15, 12:17, 12:20, 21:20) Kompletna statistika: Link >>>

MEČ ZA 3. MESTO: Mladost ČA – Zemun 82:77 (25:18, 18:24, 15:9, 24:26) Kompletna statistika: Link >>>

REZULTATI 1/2 finala:
Mladost ČA - Crvena zvezda Telekom 59:68(19:10, 12:22, 11:20, 14:17) Kompletna statistika: Link >>>
Partizan NIS – Zemun 85:68 (24:5, 22:25, 26:16, 13:22) Kompletna statistika: Link >>>

REZULTATI 1/4 finala:
Mladost ČA – Vršac 81:60 (18:17, 17:17, 29:13, 17:13) Kompletna statistika: Link >>>
Crvena zvezda Telekom – Sloboda 83:61 (18:11, 22:14, 20:18, 23:18) Kompletna statistika: Link >>>
Partizan NIS – Mega Vizura 75:62 (25 :12, 9:16, 21:20, 20:14) Kompletna statistika: Link >>>
Zemun – Nibak 78:69 (20:12, 19:23, 17:14, 22:20) Kompletna statistika: Link >>>

    

    

 

 

13.04.2014. Kadetkinje Crvene zvezde ponovo najbolje u Srbiji

Kadetkinje Crvene zvezde ponovo su najbolje u Srbiji, jer su odbranile titulu osvojene prošle sezone u Vrbasu. U finalu završnog turnira KSS u konkurenciji košarkašice do 17 godina koji se održao u Sokobanji, crveno-bele su savladale vršnjakinje iz Aktavis Akademije - 78:73 (21:17, 28:17, 17:17, 12:22).

Beograđanke su dominirale u prvom poluvremenu, bile daleko efikasnije, dok je mladi tim iz Leskovca u nastavku meča uspostavio ravnotežu, bio bolji u samom finišu, što je ipak bilo dovoljno samo za častan poraz.

Za najkorisniju igračicu turnira proglašena je Aleksandra Katanić, dok je najbolji strelac Katarina Zec, obe članice pobedničke ekipe Crvene zvezde.

U meču za treće mesto kadetkinje Radničkog iz Kragujevca savladale su ekipu Radivoja Koraća – 63:55 (14:16, 16:4, 18:20, 15:15).

FINALE: Crvena zvezda Telekom – Aktavis Akademija 78:73 (21:17, 28:17, 17:17, 12:22). Kompletna statistika: Link >>>

MEČ ZA 3. MESTO: Radnički KG – Radivoj Korać 63:55 (14:16, 16:4, 18:20, 15:15). Kompletna statistika: Link >>>

 

 

12.04.2014. Večiti rivali u finalu završnog turnira Juniorske lige Srbije

Kao i prošle sezone o šampionu Juniorske lige Srbije odlučivaće Crvena zvezda Telekom i Partizan NIS. Drugog dana završnog turnira koji se održava u dvorani Osnovne škola „Dušan Radović“ u Nišu, crveno – beli su polufinalnom duelu bili bolji od Mladosti iz Čačka, dok su crno-beli na putu do finala nadigrali Zemun.

Duel između Crvene zvezde Telekom i Mladosti odlučen je tek u drugom poluvremenu. Čačani su mnogo bolje počeli, hrabro se borili u prvih 20 minuta i posle druge četvrtine bili u minimalnom zaostatku – 32:31. U nastavku su Beograđani podigli intezitet odbrane na mnogo viši nivo i preko raspoloženih Marka Tejića (16), Stefana Lazerevića (18) i Aleksandra Aranitovića (12) opravdali ulogu favorita – 69:58 (10:19, 22:12, 20:11, 17:14).

Mnogo manje neizvesnosti bilo je u susretu aktuelnih šampiona i Zemuna. Juniori Partizan NIS-a su praktično sve dileme oko pobednika meča rešili već na samom startu, jer su osmom minutu poveli sa 19:0. Posle toga vodila se uglavnom izjednačena borba i samo se čekao konačni ishod utakmice – 85:68 (24:5, 22:25, 26:16, 13:22). U redovima crno – belih najraspoloženiji bili su Božidar Babović (16) i Miloš Glišić (13), dok je najefikasniji igrač utakmice bio Pavle Jokić iz Zemuna sa 18 poena.

REZULTATI 1/4 finala:

Mladost ČA – Vršac 81:60 (18:17, 17:17, 29:13, 17:13) Kompletna statistika: Link >>>
Crvena zvezda Telekom – Sloboda 83:61 (18:11, 22:14, 20:18, 23:18) Kompletna statistika: Link >>>
Partizan NIS – Mega Vizura 75:62 (25 :12, 9:16, 21:20, 20:14) Kompletna statistika: Link >>>
Zemun – Nibak 78:69 (20:12, 19:23, 17:14, 22:20) Kompletna statistika: Link >>>

REZULTATI 1/2 finala:

Mladost ČA - Crvena zvezda Telekom 59:68(19:10, 12:22, 11:20, 14:17) Kompletna statistika: Link >>>
Partizan NIS – Zemun 85:68 (24:5, 22:25, 26:16, 13:22) Kompletna statistika: Link >>>

MEČ ZA 3. MESTO: Mladost ČA –Zemun (13:00)

FINALE: Crvena zvezda Telekom – Partizan NIS (15:30)

 

 

 

11.04.2014. Počeo finalni turnir Juniorske lige Srbije u Nišu

U dvorani Osnovne škole „Dušan Radović“ u Nišu danas je počeo finalni turnir Juniorske lige Srbije. Prvog dana turnira pobede su ostvarile ekipe Mladosti iz Čačka, Crvene zvezde Telekom, Partizana NIS i Zemuna koje su se plasirale u polufinale. Polufinalne utakmice su na programu u subotu 12. aprila. U 16:30 se sastaju ekipe Mladosti iz Čačka i Crvene zvezde Telekom, a od 19:00 časova snage će odmeriti ekipe Partizan NIS i Zemun.

Mladost Čačak – Vršac 81:60 (18:17, 17:17, 29:13, 17:13)

Plasman u polufinale prva je ostvarila ekipa Mladosti koja je bila bolja od Vršca. Čačani su posle izjednačenog prvog poluvremena (35:34) zaigrali daleko kvalitetnije u nastavku duela i preko raspoloženih Petra Rakićevića (21) i Stefana Čirića (18) došli do sigurnog i ubedljivog trijumfa – 81:60.

Kompletna statistika: Link >>>

    

Crvena zvezda Telekom – Sloboda 83:61 (18:11, 22:14, 20:18, 23:18)

Neizvesnost je izostala i u okršaju juniora Crvene zvezde Telekom i užičke Slobode - 83:61. Crveno-beli su sve dileme oko pobednika rešili u prvih 20. minuta kad su stekli nedostižnu prednost – 40:25. Daleko najbolji u redovima Beograđana bili su Marko Tejić (19) i Vojislav Stojanović (22), dok je Slobodu predvodio vrlo dobri Miroslav Pašajlić (24).

Kompletna statistika: Link >>>

    

Partizan NIS – Mega Vizura 75:62 ( 25:12, 9:16, 21:20, 20:14 )

U najinteresantnijem susretu Partizan NIS savladao je Mega Vizuru – 75:62. Branioci titule počeli su veoma snažno, brzo stekli dvocifrenu prednost, ali je ekipa iz Zemuna do kraja prvog poluvremena preokrenula rezultat u svoju korist. Međutim posle samo nekoliko minuta igre u trećoj četvrtini crno-beli su ponovo preuzeli kontrolu i do kraja meča bili u konstantnom vođstvu. U sastavu Partizana najviše su se istakli Božidar Babović (22) i Miloš Glišić (16), dok je u redovima Mega Vizure odskočio Radovan Đoković (27).

Kompletna statistika: Link >>>

    

Zemun – Nibak 78:69 (20:12, 19:23, 17:14, 22:20)

U poslednjoj četvrtfinalnoj utakmici Zemun je bio uspešniji od Nibaka – 78:69. Zemunci su od samog početka bili u prednosti, ali su uporne Nišlije do samog kraja susreta pokušavala da dođu do preokreta. Najzaslužniji za trijumf Zemunaca bio je Marko Lazović (17), dok se u redovima Nibaka posebno istakao Ilija Stojiljković (26).

Kompletna statistika: Link >>>

    

 

 

10.04.2014. Objavljena kompletna satnica utakmica na Svetskom Kupu u Španiji

Svetska košarkaška federacija (FIBA) objavila je kompletnu satnicu utakmica na Svetskom Kupu koji će se od 30. avgusta do 14. septembra održati u Španiji.

Reprezentacija Srbije u okviru grupe „A“ prva tri susreta na šampionatu protiv Egipta, Francuske i Irana odigraće sa početkom od 15:30 časova. Duel sa Brazilom zakazan je za 18:00, a okršaj sa domaćinom Španijom u 22:00 časa.

Svi mečevi u okviru grupe „A“ na Svetskom Kupu u Španiji igraće se u dvorani „Palacio Muncipal de Deportes“ (kapacitet 9.500 mesta) u Granadi.

GRUPA „A

30. avgust 2014.
Egipat – SRBIJA 15:30
Francuska – Brazil 18:00
Iran - Španija 22:00

31. avgust 2014.
SRBIJA – Francuska 15:30
Brazil – Iran 18:00
Španija – Egipat 22:00

01. septembar 2014.
Iran – SRBIJA 15:30
Francuska – Egipat 18:00
Brazil – Španija 22:00

03. septembar 2014.
Egipat – Iran 15:30
SRBIJA – Brazil 18:00
Španija – Francuska 22:00

4. septembar 2014.
Brazil – Egipat 15:30
Iran – Francuska 18:00
SRBIJA – Španija 22:00

 

 

10.04.2014. Turnir "Basket 3x3 Košutnjak 2014" u Beogradu 12. i 13. aprila

Zavod za sport i medicinu sporta RS, Fakultet za sport Univerziteta Union i Sportski savez Srbije u cilju propagiranja i razvoja sporta, školskog sporta, fizičkog vaspitanja i rekreacije, kao i promocije budućeg olimpijskog sporta Basket 3x3, organizuje turnir ''BASKET 3x3 KOŠUTNJAK 2014.'' 12. i 13. aprila u hali Doma sportova Prvog nacionalnog trening centra Zavoda za sport i medicinu sporta RS u Košutnjaku, Kneza Višeslava 72, Beograd. Turnir je pod okriljem Međunarodne košarkaške federacije i pokroviteljstvom Košarkaškog saveza Srbije.

Konferenciji za medije, povodom turnira “Basket 3x3 Košutnjak 2014”., ispred Zavoda za sport i medicinu sporta RS su prisustvovali direktor Jasminko Pozderac, savetnik direktora Vesna Repić Ćujić i pomoćnici direktora Željko Matović i mr Aco Gajević. U toku konferencije je izvršeno žrebanje za turnir.

   

12. april 2014. (subota)

08.00 Prijavljivanje ekipa U15 devojčice
09:00 Kvalifikacije za U15 devojčice (10 ekipa - dve grupe)
13.00 Prijavljivanje ekipa U15 dečaci
13.20 Otvaranje turnira „BASKET 3x3 KOŠUTNJAK 2014.“
13.40 Proglašenje pobednika i najbolje igračice za U15 devojčice
14:00 Kvalifikacije za U15 dečaci (12 ekipa)
19.00 Proglašenje pobednika i najboljeg igrača za U15 dečaci

13. april 2014. (nedelja)

08.00 Prijavljivanje ekipa seniorki
09:00 Kvalifikacije za seniorke (10 ekipa)
13.00 Prijavljivanje seniorskih ekipa
13.40 Proglašenje pobednika i najbolje igračice
14:00 Kvalifikacije za seniore (12 ekipa)
19.00 Proglašenje pobednika i najboljeg igrača i zatvaranje turnira

   

Takmičari prilikom prijavljivanja popunjavaju Prijavu Košarkaškog saveza Srbije. Preporuka je da svi učesnici, u skladu sa Zakonom o sportu, imaju važeći pregled od strane sportskog lekara.

Učesnici Turnira dobijaju na poklon dres specijalno urađen za ovo takmičenje i diplomu o učešću. Tri prvoplasirane ekipe će biti nagrađene medaljama, a najbolji igrači i igračice po kategorijama posebnim nagradama.

 

 

10.04.2014. Nejsmitov trofej od 30. maja do 1. juna u Beogradu

Trofej Džejmsa Nejsmita, namanjen pobedniku Svetskog Kupa kreće na turneju, a svi ljubitelji košarke u Srbiji moći će da ga vide od 30. maja do 1. juna u Beogradu.

Do početka Svetskog Kupa u Španiji (30. avgust – 14. sepmtembar) ostalo je nešto manje od 150 dana a Nejsmitov trofej od danas kreće na turneju. Do kraja aprila diviće mu se navijači na američkom kontinentu (Portoriko, Meksiko, Brazil), a zatim pehar koji nosi naziv po izumitelju košarke stiže u Evropu. Najpre u Italiju, a zatim nastavlja put preko Slovenije, Srbije, Grčke, Turske, Hrvatske, Finske, Litvanije do Francuske.

SVETSKA TURNEJA NEJSMITOVOG TROFEJA

SAN HUAN, Portoriko (10.- 13. apri)  
MEKSIKO SITI, Meksiko (22.- 23. april)  
RIO DE ŽENEIRO, Brazil (29.- 30. april)  
MILAN, Italija (15.- 18. maj)  
LJUBLJANA, Slovenija (23.-25. maj)
BEOGRAD, Srbija (30. maj - 1. jun)
ATINA, Grčka (6.- 8. jun)
ISTANBUL, Turska (13.- 15. jun)
ZAGREB, Hrvatska (20.- 22. jun) 
HELSINKI, Finska (4.- 6. jul)  
PALANJA, Litvanija(11.- 13. jul)  
PARIZ, Francuska (18.- 20. jul)

 

 

09.04.2014. Dejan Mijatović bio gost Bajerna i Svetislava Pešića

Dejan Mijatović boravio je od 31. marta do 7. aprila u Minhenu. Trener svih mlađih kategorija KSS bio je gost Bajerna i Svetislava Pešića, imao priliku da se upozna sa ambicioznim projektom kluba iz Bavarske, prisustvuje treninzima i sazna više o filozofiji i radu jednog od našim najboljih strunjaka. Mijatović je bio gost na utakmici Bajerna protiv Makabija u Evroligi i na gostovanju u Ulmu u okviru Bundeslige.

- Bilo je ovo neka vrsta stručnog usavršavanja, na čemu dugujem veliku zahvalnost Dejanu Bodirogi i Draganu Tarlaću. Ideja je bila da se što više upoznam sa modelom rada Svetislava Pešića, jedinim stručnjakom koji je bio prvak Evrope sa svim mlađim kategorijama, kadetima, juniorima, omladincima. Šampion sveta sa čuvenom generacijom iz Bormija 1987. Stručnjakom koji u svojoj trofejnoj kolekciji nema samo olimpijsku medalju – ističe Mijatović.

Trener svih mlađih reprezentativnih selekcija KSS bio je fasciniran organizacijom i uslovima koje ima košarkaška sekcija slavnog fudbalskog kluba:

- Sve je dovedeno do perfekcije u samoj organizaciji kluba. Svaki član tima ima tačno zacrtane zadatke do najsitnijih detalja. Radi se o veoma ambicioznom projektu na duge staze. Već prve sezone Bajern je stigao do Top 16 faze Evrolige i dugo se borio za plasman među najboljih osam. Svetislav Pešić je udario temelje reprezentativne košarke u Nemačkoj, doveo ih do krova Evrope i nema dileme da će u bliskoj budućnosti nešto slično uraditi sa Bajernom. U to u Bavarskoj niko ne sumnja.

Dejanu Mijatoviću nije bilo potrebno previše vremena da shvati zašto se Pešiću toliko veruje i zašto se baš svaka njegova reč upija i poštuje.

- U vreme kad sam bio u Minhenu, Bajern nije bio u idealnoj situaciji. Ispali su iz Kupa, očekivala ih je utakmica sa Makabijem, peta u poslednjih deset dana. Ekipu je trebalo podići, vratiti joj samopouzdanje. Trebalo je samo videti koliko Pešić ulaže energije, razgovara sa svakim pojedincem, obraća pažnja na najsitnije detalje u raznim analizama i koliko se naporno radi da bi se došlo do reakcije ekipe. Ono što je najznačajnije ne odustaje se od filozofije, ranije uspostavljenih principa igre u odbrani i napadu. To je svetinja u koju svi veruju da će im na kraju sezone doneti uspeh. Princip, pa kreacija, nikako obrnuto.

 

 

09.04.2014. Finalni turnir Juniorske lige Srbije od petka do nedelje u Nišu

Od petka 11, do nedelje 13. aprila u dvorani OŠ „Dušan Radović“ u Nišu (Đerdapska 45), igra se Finalni turnir juniorske lige Srbije. Osam ekipa koje su kroz ligaški deo takmičenja obezbedile učešće na završnom turniru, boriće se za titulu juniorskog prvaka Srbije.

U četvrtfinalnim utakmicama u petak se sastaju Mladost – Vršac (12.30), Crvena zvezda Telekom – Sloboda (15.00), Partizan NIS – Mega vizura (17.30) i Zemun – Nibak (20.00). Polufinalni mečevi igraju se u subotu od 16.30 (pobednici prva dva četvrtfinalna para) i od 19.00 (uspešniji timovi iz druga dva četvrtfinala). Meč za treće mesto igra se u nedelju od 13.00, a finalna utakmica istog dana u 15.30.

Dnevne ulaznice će se prodavati na blagajni dvorane po ceni od 100 dinara.

Ovo je peta po redu Juniorska liga koja se od sezone 2009/2010. igra kao jedinstveno takmičenje najboljih 12 ekipa na teritoriji cele Srbije. Titulu osvojenu prošle godine brane juniori Partizan NIS.

 

 

08.04.2014. Održan žreb za finalni turnir prvenstva Srbije za pionire

U Kući košarke održan je žreb takmičarskih grupa i određeni termini odigravanja utakmica za finalni turnir prvenstva Srbije za pionire.
Uz prisustvo predstavnika klubova u žrebanju takmičarskih grupa za finalni turnir pomagali su i mladi igrači: pionir Partizana NIS Pavle
Đurić
i pionir Crvene zvezde Telekom Igor Stevanović. Finalni turnir prvenstva Srbije za pionire biće održan u Zemunu od 23. do 27. aprila 2014. godine u hali Vizura Sport.

 

 

08.04.2014. Obaveštenje o okupljanju muške U18 reprezentacije Srbije

U18 reprezentacija Srbije za učešće na turniru ''27. Albert Švajcer'' u Manhajmu (Nemačka), od 19. do 26. aprila, okupiće se 16. aprila u
10,00 h u Republičkom zavodu za sport, ul. Kneza Višeslava br. 72, Košutnjak (Beograd).

U18 MUŠKA REPREZENTACIJA SRBIJE
Spisak pozvanih igrača za turnir "Albert Švajcer" u Manhajmu (19. - 26. april 2014.)
 
       Prezime i ime
       Klub
1.
       Kočović Nikola
       Mladost Čačak
2.
       Ćirić Stefan
       Mladost Čačak
3.
       Starinčević Jovan
       Zemun
4.
       Pavlović Nikola
       Vršac doo
5.
       Kostić Nikola
       Vršac doo
6.
       Simić Stefan
       Smederevo 1953
7.
       Đoković Radovan
       Mega Vizura
8.
       Popović Matija
       Mega Vizura
9.
       Bjelobaba Đorđe
       Mega Vizura
10.
       Čarapić Uroš
       Borac Čačak
11.
       Anđelković Jovan
       Crvena zvezda Telekom
12.
       Lazarević Stefan
       Crvena zvezda Telekom
13.
       Ostojić Danilo
       Crvena zvezda Telekom
14.
       Peno Stefan
       Barselona (Španija)
15.
       Vučetić Vasilije
       Olimpija (Slovenija)
16.
       Kovačević Dejan
       Bajern Minhen (Nemačka)

 

 

06.04.2014. Juniorke Crvene zvezde ponovo šampionke Srbije

Juniorke Crvene zvezde su nove stare šampionke Srbije. Baš kao i prošle godine crveno-bele su u finalnom meču završnog turnira Košarkaškog saveza Srbije za igračice do 19 godina ubedljivo savladale ekipu Radivoja Koraća sa 85:45 (23:16, 22:3, 20:12, 20:14).

Pred više od 500 gledalaca u dvorani „Basketlend“ u Beogradu, izabranice trenera Predraga Stanojčića sve dileme oko pobednika razrešile su već posle prvog poluvremena kad su stekle nedostižnu prednost – 45:19. Pehar kapitenu pobedničke ekipe, Julijani Vojinović, kao i medalje finalistima, predali su Ana Joković, potpredsednik KSS zadužena za žensku košarku i Zoran Tir, selektor ženske juniorske reprezentacije.

Za najkorisniju igračicu finalnog turnira proglašena je košarkašica Crvene zvezde Aleksandra Crvendakić, koja je ujedno i najbolji strelac finalnog turnira.

U meču za treće mesto juniorke Partizana savladale su ekipu Aktavis Akademije iz Leskovca sa 74:66 (18:11, 22:16, 12:23, 22:16).

 

 

 

arhiva vesti ::: ostale vesti - mart 2014. >>>

 
Copyright © 2011 KSS. All Rights reserved. :: Powered by KSS