22.11.2014. Demirel izrazio žaljenje zbog tragedije u Istanbulu

Predsednik FIBA Evropa i Turske košarkaške federacije, Turgaj Demirel, u telefonskom razgovoru sa predsednikom Košarkaškog saveza Srbije, Draganom Đilasom, izrazio je najdublje žaljenje zbog tragičnog događaja u kome je u Istanbulu pred evroligašku utakmicu Galatasaraj – Crvena zvezda, ubijen navijač beogradskog kluba Marko Ivković.

Demirel je pozvao predsednika našeg Saveza da bi u svoje lično ime i u ime turske košarkaške Federacije preneo izraze saučešća porodici stradalog mladića. Predsednik FIBA Evropa je ovom prilikom obavestio Dragana Đilasa da će sve košarkaške utakmice koje se igraju u Turskoj tokom vikenda, početi minutom ćutanja zbog ovog tragičnog događaja.

 

 

11.11.2014. Poseta klubovima gradova poplavljenih područja – Krupanj i Bajina Bašta

U četvrtak 6. novembra Delegacija KSS koju su sačinjavali Dejan Tomašević - potpredsednik KSS, Boško Adžić - koordinator regiona, posetili su košarkaške klubova sa ugroženih područja Krupanj i Bajina Bašta.

Delegacija je prvo posetila opštinu Krupanj i košarkaški klub Radjevac. U opštini uz prisustvo predsednika opštine i predsednika kluba delegacija je upoznata sa stanjem u klubu, stanjem sporta u opštini i odnosom lokalne samouprave prema klubu. Tom prilikom klubu je dodeljena sportska oprema - košarkaške lopte, dresovi, trenerke, majice, patike kao majice i literatura Udruženja trenera KSS koje se pridružilo akciji.

Delegacija je obišla sportsku halu u Krupnju i prisustvovala času fizičkog vaspitanja.

Posle toga delegacija je prisustvovala izuzetno značajnom događaju potpisu ugovora o otvaranju pogona Turske fabrike tekstila Džinsi na kome su bili prisutni i Turski ambasador, vlasnik kompanije Džinsi i ministar Rasim Ljajić.

Posle Krupnja delegacija KSS je posetila klub KK Student Bajina Bašta. U prostorijama opštine Bajina Bašta održan je sastanak na kome su bili prisutni i potpredsednik opštine Bajina Bašta i predsednik Sportskog saveza Bajina Bašta.

Delegacija je upoznata sa stanjem i uslovima rada u klubu kao i sa stanjem sporta u Bajinoj Bašti.

Zračio je veliki optimizam predstavnika kluba a potpredsednik opštine je izneo uveravanje da će opština dodatno pomoći klubu.

Klubu je uručena sportska oprema - košarkaške lopte, dresovi, trenerke, majice, patike kao majice i literatura Udruženja trenera KSS koje se pridružilo akciji.

 

 

11.11.2014. Poseta klubovima gradova poplavljenih područja – Trstenik, Paraćin i Svilajnac

U utorak 4. novembra delegacija KSS koju su sačinjavali Dejan Tomašević - potpredsednik KSS, Boško Adžić - koordinator regiona, Siniša Jovanović - predsednik regiona centralne Srbije i Dušan Đurić - generalni sekretar regiona posetili su košarkaške klubova sa ugroženih područja Trstenik, Paraćin i Svilajnac.

U svim gradovima održani su sastanci sa predstavnicima lokalne samouprave (predsednicima i potpredsednicima opština) i predstavnicima klubova ( u trsteniku klub KK Prva Petoletka, u Paraćinu klub KK Paraćin i ŽKK Paraćin i u Svilajncu KK Svilajnac).

Tom prilikom predstavnici Saveza su se upoznali sa stanjem sporta u gradovima a pre svega sa stanjem košarkaških klubova, problemima o odnosom lokalne samouprave prema klubovima. U svim sredinama uočljiv je izuzetno brižan odnos svih lokalnih samouprava ali isto tako i veliki optimizam kod predstavnika svih košarkaških klubova.

Prilikom posete svim klubovima uručena je donacija KSS u vidu sportske opreme – košarkaške lopte, dresovi, trenerke, majice, patike kao majice i literatura Udruženja trenera KSS koje se pridružilo akciji.

 

 

03.11.2014. Poseta košarkaškim klubovima sa ugroženih područja

Košarkaški savez Srbije u narednih 15 dana planira obilazak i posetu košarkaškim klubovima sa područja koja su bila najugroženija nedavnim katastrofalnim poplavama.

Prva poseta učinjena je 30. oktobra i to klubovima sa teritorija opština grada Beograda koje su bile najugroženije i pretrpele najveće posledice.

Delegacija koju su ispred Košarkaškog saveza Srbije činili Dejan Tomašević potpredsednik KSS, Boško Adžić koordinator regiona KSS i Dejan Dimitrijević predsednik Košarkaškog saveza Beograda posetila je Obrenovac. Na skupu u prostorijama opštine Obrenovac čiji je domaćin ispred gradske opštine Obrenovac bio Ivan Jegorović član Opštinskog veća zadužen za sport prisustvovali su predstavnici klubova Radnički Obrenovac, ABA Barič, Sloboda Barič i Umka.

Od strane Košarkaškog saveza klubovima je uručena određena količina sportske opreme u vidu košarkaških lopti, trenerki za trenere, majica, dresova. Akciji se pridružilo i Udruženje košarkaških trenera Srbije donacijom određene količine trenerskih majica i dragocene stručne trenerske literature knjiga Borivoja Cenića.

Predstavnik opštine Obrenovac i predstavnici klubova upoznali su košarkaške čelnike sa velikim problemima u organizaciji rada i takmičenja ovih klubova, ali i sa puno optimističnih predviđanja kada je u pitanju naredni period. Najveći problem predstavlja sportska sala u Obrenovcu koja će biti sanirana tek u drugoj polovini 2015. godine, kao i izgradnja još jedne školske sale potpuno uslovne za sva takmičenja, čiji se završetak očekuje do polovine naredne godine.

Ono što posebno raduje jeste da u Obrenovcu funkcioniše jedinstven model finansiranja sportskih klubova od strane lokalne samouprave koji bi mogao poslužiti kao primer i ostalim lokalnim samoupravama. Tim modelom deca su oslobodjena plaćanja članarina a klubovi imaju stabilno finansiranje po veoma stimulativnom modelu prema broju dece. Ovaj model je doprineo da se broj dece koji treniraju košarku udvostručio.

Posle posete Obrenovcu delegacija je obišla i Lazarevac gde je u prostorijama Košarkaškog kluba Kolubara održan sastanak sa rukovodstvom kluba. Dan pre ove posete izabrano je novo privremeno rukovodstvo kluba.

Predstavnici Saveza su iskazali posebnu brigu za KK Kolubaru kao značajnog partnera koji je u prethodne dve takmičarske sezone pomogao Savezu organizacijom dva izuzetno uspešna Finalna turnira KUP-a Milana Cige Vasojevića i ovom prilikom preuzeli obavezu iznalaženja dodatne mogućnosti za pomoć oporavku KK Kolubara. Predstavnicima KK Kolubara uručena je sportska oprema košarkaške lopte, dresovi, majice, trenerke i stručna literatura.

Delegacija KSS je upoznata sa problemima KK Kolubara, kako sa nedostatkom termina za treninge zbog zauzetosti sportske hale smeštajem raseljenih, tako i sa veoma lošom finansijske situacije u klubu. Međutim, i ovom prilikom je zračio optimizam jer se u narednih nekoliko dana očekuje da hala bude ponovo na raspolaganju sportistima. Optimizam je posebno bio vidan kod nazovimo novog rukovodstva u kome su se ponovo angažovali nekadašnji izuzetno agilni košarkaški radnici koje predvodi novi predsednik Milorad Rajković, kao i uvek prisutni Slobodan Sinđelić. Sprečeno je odustajanje od seniorskog ranga takmičenja, tako da je klub započeo takmičenje u okviru Druge muške lige. Napravljen je plan finansijske konsolidacije i pojačanja u igračkom kadru, kako bi se klub održao u postojećem rangu. Za očekivati je i da u narednoj godini lokalna samouprava značajnije pomogne klub.

U narednom periodu u planu je poseta ugroženim klubovima sa područja Zapadne Srbije kao što su Krupanj i Bajina Bašta i Centralne Srbije kao što su Svilajnac, Paraćin i Trstenik.

 

 

21.10.2014. Održan žreb za lige mlađih kategorija

U Kući košarke održan je žreb za lige mlađih kategorija. Pored muške kadetske i juniorske lige, od ove sezone startuje i ženska kadetska liga.

Žrebu je prethodio tehnički sastanak Komisije za takmičenje kome je predsedavao Dejan Tomašević potpredsednik KSS, uz prisustvo predsednika klubova učesnika, članova komisije za takmičenje kao i Aleksandra Rašinca, komesara svih liga mlađih kategorija.

Takmičenja u muškoj kadetskoj i juniorskoj ligi počinje ovog vikenda (25. i 26. oktobra), dok ženska kadetska liga startuje 1. i 2. novembra.

 

 

17.10.2014. Nataša Kovačević uz pomoć specijalne proteze ponovo na terenu


Nekadašnja košarkašica i ambasador FIBA Evrope za mlade Nataša Kovačević, boravi ovih dana u Parizu kako bi obavila preglede posle kojih bi trebalo da dobije sportsku protezu. Uz pomoć te proteze bi rekreativno mogla da se vrati košarci!

Na poziv Košarkaškog saveza Francuske, Nataša Kovačević boravi u Parizu gde se obavljaju potrebni pregledi, a danas je prvi put probala specijalnu sportsku protezu.

Ponovo na pravom terenu! Osećaj izvanredan! Hvala Francuskoj federaciji i naravno gospodinu Žan Pjer Siutatu, napisala je Nataša Kovačević na društvenim mrežama.

Devojka koja je posle povrede u saobraćajnoj nesreći u Mađarskoj ostala bez stopala, danas studira na dva fakulteta i vodi Fondaciju sa svojim imenom, kroz koju pokušava da pomogne sportistima koji su se našli u sličnoj situaciji.

Ovog vikenda počinje prvenstvo Francuske, a košarkaška federacija te zemlje po tradiciji prvom kolu takmičenja pridaje veliki značaj, okuplja sve ženske ekipe na jednom mestu i pravi višednevnu medijsku promociju ženske košarke. Ove godine Nataša Kovačević će biti specijalni gost tog događaja.

U ime Košarkaškog saveza Srbije, zahvalnost Francuskoj federaciji, a podršku i divljenje Nataši Kovačević, uputio je predsednik Dragan Đilas:

- Nataša Kovačević je najbolji primer koliko postoji u čoveku i šta sa tom snagom i inteligencijom koju ima može da se postigne. Gledajući video, kako trči i pogadja 4 trojke iz 4 pokušaja u očima sam imao suze radosnice. Nataša je rodjeni pobednik, veliki borac i sjajan čovek. Svojim pristupom životu i hrabrošću ona uliva nadu stotinama hiljada ljudi kojima se desila nesreća slična njenoj. Iskrena zahvalnost Francuskoj federaciji, našim prijateljima, predsedniku federacije Jean-Pierre Siutatu i direktoru za međunarodne odnose Goranu Radonjiću na svemu što su učinili za Natašu. A ovoj mladoj devojci još jednom svaka čast! Braaaaaavo Nataša!

 

 

 

12.10.2014. Trijumf srpskih basketaša u finalu FIBA Svetske turneje u Tokiju

Srbija je svetski šampion u basketu “3 na 3”! Ekipa Novog Sada trijumfovala je na finalnom turniru FIBA Svetske serije koji je održan u Tokiju. Srpski basketaši koji su igrali standardnom sastavu Dušan Domović Bulut, Marko Savić, Marko Ždero i Dejan Majstorović pobedili su u finalnom meču u japanskoj prestonici sastav Saskatuna iz Kanade sa ubedljivih 21:11 i tako postali svetski šampioni.

Tim Novog Sada došao je u Japan kao jedan od najvećih favorita, kao najbolja plasirana ekipa na turneji, koji nije podleglao pritisku i izneverio očekivanju. Naprotiv, bili su najuspešniji od svih 12 ekipa koje su učestvovale na završnom turniru.

- Neverovatan je osećaj. Trebalo je osvojiti ovaj turnir, a mi smo uspeli u tome. Bilo je prozivki od strane drugih igrača, da smo prvi na FIBA rang listi, samo zato što igramo puno turnira. Međutim, mislim da smo ovim trijumfom dokazali da smo najbolji među najboljima. Igra raste velikom brzinom, kvalitet je sve veći, zato je ovo možda i lepša uspomene nego 2012. godine, jer smo se borili tokom cele sezone, imali uspoene i padove, ali bili najbolji na kraju kad je bilo najpotrebnije – rekao je Dušan Domović Bulut kapiten ekipe Novog Sada.

Naši basketaši su turnir u Tokiju počeli porazom od američke ekipe Denvera – 18:21. Međutim, nisu dozvolili da ih taj neuspeh pokoleba, već su na svakoj sledećoj utakmici pružili maksimum. U četvrtfinalu su pobedili slovenačko Trbovlje – 15:13, zatim je u polufinalu deklasiran Kranj – 22:12, da bi u meču za zlatnu medalju na spektakularan način pobeđen kanadski Saskataun sa čak 10 poena razlike.

- Naša najveća motivacija je da pokažemo da mi to možemo. Najviše prozivki na naš račun bilo je tokom sezone baš od Kanađana sa kojima smo se sastali u finalu. Samo su nas inspirisali da pružimo maksimum. Želeli smo da vidimo koliko daleko možemo da odemo i uspeli smo da budemo najbolji na svetu – zaključio je Dušan Domović Bulut.

    

    

 

 

11.10.2014. Selektor Aleksandar Đorđević: Zanima me samo Srbija

Aleksandar Đorđević, selektor muške seniorske reprezentacije Srbije, oglasio se povodom informacija da je za njega zainteresovan grčki Olimpijakos koji je ovih dana ostao bez trenera.

- Nisam na tržištu od pre osam meseci, kada sam preuzeo reprezentaciju Srbije. Od tada me ni jedan drugi posao ne interesuje, bez obzira na novac i privilegije koje iz toga mogu proisteći. U državnom timu nas čeka ozbiljan rad, kako bi na sledećem Evropskom prvenstvu potvrdili rezultat postignut u Španiji. Cilj je osvajanje medalje i plasman na Olimpijske igre u Brazilu. Ne želim da iskoristim osvojenu medalju na Svetskom prvenstvu za posao u klubu. U mom shvatanju profesionalizma i odnosa prema obavezama, to se ne radi. Takva mogućnost ne postoji. Zanima me samo reprezentacija Srbije, jer sam se njoj obavezao – istakao je Aleksandar Đorđević.

 

 

09.10.2014. Veliki napredak košarkašica Srbije na FIBA rang listi

FIBA RANG LISTA
1.
       SAD
1040,0
2.
       AUSTRALIJA
590,0
3.
       ŠPANIJA
550,0
4.
       FRANCUSKA
456,0
5.
       RUSIJA
431,0
6.
       ČEŠKA
422,0
7.
       BRAZIL
308,0
8.
       KINA
286,0
9.
       BELORUSIJA
254,0
10.
       KANADA
252,2
.....
                .....
.....
17.
       SRBIJA
84,0

Ženska košarkaška reprezentacija napravila je najveći napredak na FIBA rang listi koja je objavljena neposredno posle završetka Svetskog prvenstva u Turskoj. Na planetarni šampionat naše najbolje košarkašice stigle su kao 29. a posle plasmana u četvrtfinale i osvajanje osmog mesta svrstane su na 17. poziicju, što je napredak od čak 12 pozicija.

Izabranice selektorke Marine Maljković sa 84 rangirna poena, osma su evropska selekcija na FIBA rang listi, na kojoj su i dalje na prve dve pozicije reprezentacije SAD i Australije, dok je Španija plasmanom u finale Svetskog prvenstva pretekla Francusku, Rusiju i Češku.

 

 

08.10.2014. Sastanak Dejana Tomaševića sa Dejvidom Šternom

Dejan Tomašević, potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije zadužen za takmičenje, na poziv NBA nalazi se u Berlinu gde će večeras prisustvovati utakmici između Albe i šampiona elitne lige San Antonio Sparsa.

Za vreme boravka u Berlinu, Dejan Tomašević imao je nekoliko značajnih i veoma interesantnih sastanaka, a svakako najvažniji je onaj koji je imao sa Dejvidom Šternom, legendarnim komesarom NBA, koji je na toj funkciji bio čak 40 godina.

 

 

05.10.2014. Turska, Svetsko prvenstvo seniorki, meč za 7. mesto: Srbija – Francuska 74:88

Ženska seniorska reprezentacija Srbije osvojila je osmo mesto na Svetskom prvenstu u Turskoj. Naše najbolje košarkašice postigle su ipak veliki uspeh, jer su na šampionat došle kao 28. na FIBA rang listi, sa boljim rejtingom samo od selekcije Mozambika. Takođe, srpske reprezentativke su odličnim igrama na većini susreta dokazale da pripadaju samom svetskom vrhu i da mogu ravnopravno da se nose sa svakim rivalom.

U poslednjem meču na Svetskom prvenstvu, borbi za sedmo mesto, izabranice selektorke Marine Maljković poražene su u Istanblu od selekcije Francuske. Naše košarkašice su počele veoma dobro, ali kako je utakmica odmicala sve više je dolazila do izražaja fizička dominacija rivala, koji je najviše zahvaljući brojnim ofanzivnim skokovima stigao do zasluženog trijumfa: Srbija – Francuska 74:88 (20:19, 14:22, 19:19, 21:28).

Srpske košarkašice su veoma motivisano krenule u poslednji meč na šampionatu i preko tandema Milica Dabović – Sara Krnjić stigle do vođstva 7:2 u trećem minutu. Polovinom prve četvrtine Srbija je punom borbenijom i agresivnijom igrom povela i sa 14:6. Francuski tim je uspeo da se konsoliduje, sve više počeo da koristi visinsku prednost i serijom ofanzivnih skokova smanjio zaostatak – 20:19 posle prvih deset minuta igre. Više od četiri minuta naše reprezentativke nisu uspele da poentiraju u drugom periodu, što je rival iskoristio da pređe u vođstvo – 20:25. Jelena Milovanović i Sara Krnjić brzo su uzvratile i poravnale rezultat – 31:31 (18. minut). Finiš prvog poluvrmena pripao je selekciji Francuske koja je preko odličnih Selin Demer i Ane Marije Katacitige došla do rekordnog vođstva – 34:41.

Srbija je puno bolje počela i drugo poluvreme, preko razigrane Ane Dabović napravila seriju 6:0 i došla do rezultatskog priključka – 40:41. Međutim, Demer i Čečuang sa nekoliko uspešnih akcija donose rivalu novo osetnije vođstvo – 44:52. Naše košarkašice uzvratile su šutevima iz daljine Dajane Butulije i Nevene Jovanović koje nisu dozvoljavale da rival previše odmakne – 51:57 (26. minut). U sledećem periodu igralo se „koš za koš“, ali je Francuska i posle 30 minuta duela čuvala prednost – 53.60. Selekcija „Trikolora“ najavila je trijumf u 34. minuta kada je prvi put, najviše zahvaljući dominaciji u skoku, došla do dvocifrenog vođstva – 61:73. Borile su se do samog kraja reprezentativke Srbije, ali nisu usple da umanje prednost fizički daleko jačeg i na danšnjem meču raspoloženijeg protivnika – 74:88.

- Utakmicu sa Francuskom obeležilo je protivničkih 40 skokova, od čega 17 u fazi napada. Znali smo u pripremi utakmice koliko je taj segment važan, koliko potenciram na tom elementu i kako moje ekipe u klubovima koje vodim skaču. Skok je veoma važan, pogotovo u ženskoj košarci u kojoj su manji procenti šuta, pa je neophodno da se pokupe „otpaci“. Slede nam pripreme za naredeno takmičenje na kojem nemamo pravo na loš skok. Na Evrpskom prvenstvu sledeće godine nemamo šta da tražimo sa ovakvim skokom. Možda smo na poslednje dve utakmice malo pokvarile utisak, ali se nadam da nismo razočarale. Činjenica je da smo prestale da igramo posle poraza od Turske. Neke ekipe su normalno nastavile takmičenje i borbu za plasman od 5. do 8 mesta. Naše devojke su u to razigravanje ušle veoma potištene, jer nisu uspele da se oporave od nesrećnog poraza u četvrtfinalu. Na kraju želimo da se sećamo samo lepih stvari, a zaista imamo razloga za ponos i zadovoljstvo – zaključila je Marina Maljković, selektorka ženske seniorske reprezentacije Srbije.

SRBIJA: Radočaj 2, Mandić 3, Čađo, Krnjić 15, Jovanović 2, Milovanović 7, Butulija 5, Ajduković 12, Marković 3, M. Dabović 6, A. Dabović 19, Rad.

FRANCUSKA: Lardi 2, Mijem, Čačuang 15, Gruda, Tankere, Demer 12, Katacitiga 16, Gomi 6, Aman 6, Skrela 4, Salanjak 12, Siak 15.

Kompletna statistika: link >>>

    

    

 

 

04.10.2014. Turska, SP seniorki, meč za plasman od 5. do 8. mesta: Srbija – Kina 69:85

Ženska seniorska reprezentacija Srbije poslednjeg dana Svetskog prvenstva u Turskoj igraće utakmicu za sedmo mesto. Izabranice selektorke Marine Maljković u borbi za plasman od 5. do 8. mesta poražene su danas u Istanbulu od selekcije Kine. Od samog starta meča bilo je vidljivo koliko je na naše najbolje košarkašice uticao poraz u četvrtfinalnom duelu od domaće selekcije Turske. Bez potrebne koncentracije, emotivno ispražnjene i vidno umorne srpske košarkašice su većim delom susreta bile u kontra ritmu, što je rezultiralo uverljivim porazom: Srbija – Kina 69:85 (22:32, 14:11, 20:21, 13:21). U meču za sedmo mesto na Svetskom prvenstvu u Turskoj reprezentacija Srbija sastaće se u nedelju od 13:00 časova protiv poražene ekipe iz duela Francuske i Kanade.

Posle samo dva minuta igre selektorka Srbije Marina Maljković bila je primorana da zatraži tajm-aut jer je selekcija Kine veoma lako došla do prednosti od 10:0. Uspele su naše reprezentativke donekle da se konsoliduju, zaigraju preciznije u napadu i trojkama Jelene Milovanović i Milice Dabović smanje na 22:20 u sedmom minutu. Odbrana našeg tima nikako nije funkcionisala kao na prethodnim mečevima što je rival vešto koristio i ponovo došao do dvocifrenog vođstva u finišu prve četvrtine – 32:20. U nastavku meča srpske košarkašice su uspele da zaustave efikasnu Ting Šao. Razigrala se Tamara Radočaj što je našem timu omogućilo da bar donekle smanji zaostatak do kraja prvog poluvremena – 43:36.

Drugo poluvreme počelo je serijom selekcije Kine od 6:0, ali su sestre Milica i Ana Dabović ubrzo uzvratile istom merom. Izjednačena borba obeležila je veći deo treće deonice što je rivalu omogućilo da sačuva stečeno vođstvo iz prvog dela igre – 64:56. Odlučujuću prednost rival je ipak stekao na startu četvrte četvrtine kad su Čen, Lu i Sun sa tri precizna šuta iza linije 6,75 povećale vođstvo svog tima na – 73:58 (34. minut). Pokušale su naše reprezentativke da u samoj završnici koliko toliko ublaže poraz, ali jednostavno nije bilo snage, energije i koncentracije koje su krasile naš tim na prethodnim duelima na šampionatu u Turskoj.

- Rekla sam posle meča sa Turskom da će danas da bude veoma teško. Mi iz tog filma nismo izašli, što se dobro videlo na ovoj utakmici sa Kineskinjama. Nema spremanja za ovakve susrete, jednostavno potrebno je iskustvo, koje ove mlade igračice uglavnom nemaju. Pokušale su pozitivno da uđu u ovu utakmicu, ali videlo se, nisu mogle da prevaziđu utisak od prošle noći. Čestitam Kini, to je sjajan tim, impresionirana sam kako smo ih pobedile u grupi. Pobediti mladu ekipu najmnogoljudnije zemlje na svetu, koju vodi sjajni strani stručnjak je nešto fantastično. Oni su deo velikog i ambicioznog projekta. Realno, danas smo igrali ružno, istinski loše. Izvinjavam se Srbiji zbog toga – istakla je Marina Maljković, selektorka reprezentacije Srbije.

SRBIJA: Radočaj 8, Mandić, Čađo 6, Krnjić 6, Jovanović, Milovanović 10, Butulija 9, Ajduković 7, Marković, M. Dabović 12, A. Dabović 11, Rad.

KINA: Jang, Čen 7, Li, Šao 24, J. Huang 2, Đi, Lu 10, Čeng 7, Gao 14, Sun 17, H. Huang 4, Ženg 2.

Kompletna statistika: link >>>

    

 

 

03.10.2014. Turska, Svetsko prvenstvo seniorki, 1/4 finale: Srbija – Turska 61:62

Ženska seniorska reprezentacija Srbije nije uspela da se plasirala u polufinale Svetskog prvenstva u Turskoj. Izabranice selektorke Marine Maljković poražene su u četvrtfinalnom duelu u Istanbulu od domaćina šampionata posle velike borbe i uzbudljive završnice. Naša najbolje košarkašice nisu se uplašile vatrene atmosfere i više od 15.000 domaćih navijača, već su sjajnom igrom i herojskom borbom početkom drugog poluvremena došle do deset poena prednosti. Usledio je ogroman pritisak turskog tima, koji je, uz nekoliko sumnjivih sudijskih odluka uspeo da preokrene rezultat i u samom finišu dođe do trijumfa i plasmana u polufinale: Srbija – Turska 61:62 (13:18, 17:6, 10:17, 21:21). Reprezentacija Srbije u nastavku Svetskog prvenstva boriće se za plasman od 5. do 8. mesta. Naredni meč na šampionatu naše najbolje košarkašice igraće u subotu od 13:00 časova protiv selekcije Kine.

Zahvaljujući trojkama Nevriji Ivegin i brojnim ofanzivnim skokovima Lare Sanders selekcija Turske je bolje počela utakmicu i u četvrtom minutu povela 5:10. Uspostavile su naše reprezentativke ravnotežu u vazdušnim duelima, usledila je trojka Milice Dabović i brza kontra Nevena Jovanović, posle čega je došlo do izjednačenja – 10:10 (7. minut). Finiš prve deonice pripao je ipak domaćoj selekciji koja je sa nekoliko preciznih šuteva ponovo prešla u vođstvo – 13:18. U prva tri minuta druge četvrtine samo su Nevena Jovanović i Birsel Vardarli bile precizne iza linije 6,75. U prevelikoj želji, obe ekipe su često grešile, promašivale otvorene i šuteve, ali je turski tim i dalje uspevao da sačuva prednost – 18:23. Međutim, naš tim je značajno pojačao intenzitet igre u odbrani, Milica Dabović i Nevena Jovanović su do kraja prvog poluvremena pogodile čak tri trojke što je Srbiji donelo solidnu prednost posle prvih 20 minuta igre – 30:24.

Do dvocifrenog vođstva Srbija je došla na startu treće deonice posle trojki Jelene Milovanović i Milice Dabović – 36:26 (23. minut). Publika u Istanbulu bila je potpuno utišana u tim trenucima, a turski tim bio sve nervozniji. Domaća selekcija, suočena sa nenadanim porazom, povećala je pritisak i šutevima za tri poena Nevriji Ivegin, kao i čestim ofanzivnim skokovima Lare Sanders uspela da napravi seriju 15:4 i preokrene rezultat – 40:41. Povele su Turkinje sa 40:45, ali su borbena Tijana Ajduković i sjajna Nevena Jovanović uspele da još jednom donesu izjednačenje 45:45 (34. minut). Preko Nervije Jilmaz koja je posle serije promašaja počela da pogađa domaća selekcija je napravila seriju 10:2 i stekla ispostavilo se ključnu prednost 47:55 (37. minut). Ni ovoga puta se nisu predavale naše reprezentativke niti pomišljale na predaju, već su posle trojki Jelene Milovanović i Nevene Jovanović smanjile na 59:61 na 49 sekundi pre kraja. Faulom su naše košarkašice zaustavile Tugbu Palazoglu koja je bila polovično uspešna sa linije slobodnih bacanja – 59:62. Usledio je odlučujući napad našeg tima koje su protivnice, koje nisu još uvek bile izašle iz bonusa, često prekidale prekršajima. Tamara Radočaj je ipak pokušala trojkom da donese izjednačenje, ali je na žalost bila neprecizna. Uspeo je naš plejmejker da dođe do skoka u napadu, pogodi za dva poena i ispostavilo se postavi samo konačan rezultat – 61:62.

- Ni najmanje ne bi bilo nezasluženo da smo pobedile. Verujem da tako misli i najfanatičniji navijač turskog tima. Strašno nam je žao što nismo uspeli da uđemo u u borbu za medalje. Hteli smo i želeli visoko. Sad su nam odsečena krila. Priznajem, svima nam je teško pao ovaj poraz. Iskreno, nismo razmišljali o borbi za plasman od petog do osmog mesta. Kako je šampionat odmicao mi smo sve više rasle. Zato ne znam kako ćemo dalje, da li ćemo uspeti da vratimo ekipu, pre svega, na psihološkom planu – istakla je Marina Maljković, selektorka ženske seniorske reprezentacije Srbije.

SRBIJA: Radočaj 8, Mandić, Čađo, Krnjić 1, Jovanović 16, Milovanović 11, Butulija, Ajduković 5, Marković, M. Dabović 18, A. Dabović 2, Rad.

TURSKA: Palazoglu 1, Kanitez 7, Koksal, Vardarli 8, Dalgalar, Tunčluer 4, Alben 8, Jilmaz 6, Sanders 14, Senirek, Ivegin 12, Čaglar 2.

Kompletna statistika: link >>>

    

    

 

 

02.10.2014. Turska, SP seniorki: Na redu četvrtfinali duel protiv domaćina šampionata

Ženska seniorska reprezentacija Srbija postigla je ogroman uspeh plasmanom među osam najboljih ekipa na Svetskom prvenstvu u Turskoj. Pred izabranicama selektorke Marine Maljković je novi izazov, četvrtfinalni duel protiv domaćina šampionata koji je na programu u petak od 18:00 časova u Istanbulu.

- Turski tim je ogorman favorit i tu nema nikakve dileme. Igraćemo pred 15.000 navijača što nas svakako jako motiviše. Već dva dana ponavljam da je veoma važno da budemo svoji, da pokažemo ono naše najbolje, najjače, ono na čemu se svi na šampionatu dive – ističe Marina Maljković.

Reprezentacije Srbije i Turske sastali su poslednji put prošle godine na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, kad se borile za treće mesto i bronzanu medalju.

- Nikad ne poredim utakmice. Sada je sasvim novi momenat. Moramo da pokažemo čuveni srpski inat, jer su nas prošle godine pobedile u meču za bronzanu medalju na Eurobasketu. Ovoga puta igraćemo pred 15.000 navijača, što se ne dešava svaki dan u karijeri. Pre svega, treba da se suočimo sami sa sobom, da na pravi način odredimo šta ćemo i kako da odigramo. Ako naš učinak bude kao na mečevima sa Kinom i Kubom, selekciju Turske nećemo ni oznojiti, a nama je cilj da oznojimo.

Upitana koji je recept da se dođe do trijumfa protiv Turske u dvorani Fenerbahčea u Istanbulu, selektorka Srbije dala je veoma jasan odgovor:

- Model treba da nam bude igra koja je prikazala selekcija Francuske kada je eliminisala domaćina Španiju u Madridu, na nedavno završenom Svetskom Kupu za seniore – zaključila je Marina Maljković.

 

 

01.10.2014. Turska, Svetsko prvenstvo seniorki, 1/8 finala: Srbija - Kuba 86:79

Ženska seniorska reprezentacija Srbije plasirala se u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Turskoj. Do velikog uspeha i plasmana među osam najboljih ekipa na planeti izabranice selektorke Marine Maljković stigle su trijumfom protiv selekcije Kube u Istanbulu. Imale su naše najbolje košarkašice težak i delikatan zadatak u borbi protiv borbenog kubanskog tima, ali su zahvaljujući ogromnoj želji uspele da u neizvesnoj završnici dođu do značajnog trijumfa: Srbija – Kuba 86:79 (16:23, 26:16, 18:23, 26:17). U četvrtfinalu Svetskog prvenstva reprezentacija Srbije igraće u petak od 18:00 časova protiv domaće selekcije Turske.

Od starta bila je vidljiva ogromna želja obe ekipe da dođu do trijumfa i ostvare veliki uspeh plasmanom u četvrtfinale. Nešto bolje su počele srpske košarkašice i preko Jovane Rad, Ane Dabović i Jelene Milovanović povele sa 8:4. Kubanke su međutim brzo uzvratile i serijom preciznih šuteva sa polu distance uspele da u sedmom minutu dođu do prvog vođstva – 12:15. Zapao je naš tim u krizu u finišu prve četvrtine. Napad nije funkcionisao na željeni način, ređali su se propusti u odbrani, što je borbeni rival iskoristio da povede sa 13:21. Uspele su izabranice selektorke Marine Maljković da se ubrzo konsoliduju. Pojačaju intenzitet igre u defanzivi i preko raspoložene Ane Dabović dođu do lakih poena i smanje na 28:29 (16. minut). Razigrale su se Dajana Butulija i kapiten Milica Dabović što je Srbiji posle dužeg vremena donelo vođstvo u 18. minutu – 36:32.

Sa mnogo više koncentracije, energije i strpljenja počele su srpske košarkašice drugo poluvreme što se veoma brzo odrazilo na rezultat. Odlično je u tim trenucima funkcionisao tandem Ana Dabović - Jovana Rad, što je našu ekipu dovelo do solidne prednosti – 48:41 (23. minut). Koliko su Kubanke opasne i uporne videlo se u sledeća četiri minuta, kad su uspele da zaustave nalet Srbije i serijom 10:2 naprave novi preokret 50:51. Žestoka borba vodila se i u nastavku treće deonice koja je završena minimalnom prednošću rivala – 60:62. Finalna deonica počela je trojkom Jelene Milovanović, u pravom trenutku je ponovo proradila Ana Dabović, ali je kubanski tim uspevao da ostane u rezultatskom egalu – 69:69 (35. minut). Iole osetniju prednost Srbiji donela je Tijana Ajduković sa četiri uzastopna poena – 73:69. Ana i Milica Dabović, kao i Jelena Milovanović uspešno su čuvale vođstvo Srbije koje je na ulasku u poslednji minut iznosilo – 83:79. Uspele su naše najbolje košarkašice da se čak tri puta odbrane od napada Kubanki koje su krenule na sve ili ništa, a čast da postave konačan rezultat sa linije slobodnih bacanja pripala je kapitenu Milici Dabović i Dajani Butuliji, koje su samo potvrdile plasman Srbije u četvrtfinale Svetskog prvenstva – 86:79.

- Pobedili jesmo, plasirali smo se u ćetvrtfinale Svetskog prvenstva, ali ovo je bila jako loša utakmica. Bilo je velikih, nedopustivih grešaka, izgubljenih duela “jedan na jedan”... To nije bila odbrana koju Srbija ima da ponudi. To nije odbrana koju krvavo vežbamo svakog dana još od 10. avgusta, Naravno da sa tim segmentom igre nisam zadovoljna. U određenim trenucima bila je prisutna i nedisciplina što mi je posebno zasmetalo. To je uostalom, Kubi dalo dosta lakih poena. Da bismo nastavili ovu pozitivnu priču i suprostavili se selkciji Turske na pravi način, moramo da se vratimo našoj odbrani kakvu smo prikazali u duelima sa Angolom i Amerikom. Zato moramo dobro da analiziramo način na koji smo igrali u poslednje dve utakmice – istakla je Marina Maljković, selektorka ženske seniorske reprzentacije Srbije.

SRBIJA: Radočaj 3, Mandić, Čađo 6, Krnjić, Jovanović, Milovanović 17, Butulija 9, Ajduković 8, Marković, M. Dabović 14, A. Dabović 21, Rad 8.

KUBA: Očoa, Kasanova 6, Galindo, Gelis 16, Romero, Amargo 17, Povea 9, Sepeda 18, Noblet 6, Fernandez, Okuendo 7, Avilja.

Kompletna statistika: link >>>

PAROVI ČETVRTFINALA (petak, 3 oktobar):

Australija – Kanada (13:00), Španija – Kina (15:15), Turska – Srbija (18:00), SAD – Francuska (20:15)

    

    

    

 

 

 

 

arhiva vesti ::: ostale vesti - septembar 2014. >>>

 
Copyright © 2011 KSS. All Rights reserved. :: Powered by KSS